Flytt paprika og chiliplanter inn

Årets sommer har ikke vært så veldig solrik, slik at paprika- og chilifruktene rett og slett ikke rakk å bli modne. Derfor flyttet vi likegodt pottene inn, og kan nå høste massevis av røde frukter.

Paprika- og chiliplanter er veldig greie å dyrke i potter. Men de krever en veldig lang vekstsesong for å rekke å bli modne her i det kalde nord, så hvis du ikke har drivhus må du la dem tilbringe vår og høst inne i vinduskarmen.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Skal du så selv, bør både paprika og chili-frø i jorda i februar-mars skal de rekke å bli modne i løpet av sommeren. Og da trenger du vekstlys, ellers får de rett og slett ikke nok lys. Derfor kan det nok være like greit å kjøpe ferdige planter i hagesenteret på våren, da hopper du jo over «baby-fasen». Det finnes til og med planter med ferdige, modne paprikaer, men disse er ganske dyre.

Dette er en ganske mild chili-variant med store frukter.
Dette er en ganske mild chili-variant med store frukter.

Vi kjøpte en paprika- og en chiliplante i april. De første ukene sto de inne i vinduskarmen, men etterhvert som faren for nattefrost var over ble de plantet om i større potter og plantet ut.

Utpå sensommeren begynte det å komme frukter, men disse forble grønne på grunn av lav temperatur. For noen uker siden flyttet vi derfor plantene inn i en lys spisestue, slik at fruktene skulle ha noen mulighet til å bli modne.

Dette ga umiddelbar effekt – i vanlig stuetemperatur og på en lys vokseplass, ble alle fruktene modne i løpet av kort tid.

Selvfølgelig ble alt modent samtidig, så nå må vi bare spise paprika til alle måltider.

Fruktene holder seg ganske lenge etter at de er høstet, og chili kan du tørke og bruke i lang tid.
Fruktene holder seg ganske lenge etter at de er høstet, og chili kan du tørke og bruke i lang tid.

Det går også an å fryse både paprika og chili, hvis du har store mengder. Ønsker du å kunne bruke chili som krydder i mat utover høsten og vinteren, er det også mulig å tørke den og deretter hakke eller male opp i biter som du deretter kan bruke litt etter litt. Eller du kan legge den i olje.

Det finnes veldig mange ulike typer chili, og de minste er de som gir sterkest smak. Her kan du lese mer om chiliens historie og hva du kan bruke den til.

Mange har sikkert opplevd at capsicum-planter har lett for å få lus. Dette har vi også, og i følge gartnere vi har snakket med er dette et meget vanlig problem. Det virker rett og slett som bladlusa tiltrekkes spesielt av disse plantene, mens for eksempel tomatplantene får stå i fred.

Imidlertid er ikke lus så vanskelig å bli kvitt, og det uten å bruke gift.

Er det bare litt lus, kan du først prøve å dusje hele planten med vann, slik at lusene renner av.

Er planten hardere angrepet, kan du blande grønnsåpe og vann, og spraye på busken.

Det er også viktig å sørge for at plantene trives, for lus og annet utøy angriper helst svake planter. Pass på å gjødsle og vanne sånn at planten er frodig og trives, så vil den være mer motstandsdyktig mot et luseangrep.

Har du paprikaplanter inne, kan det være lurt å være obs på at svake potteplanter som begonia ofte får lus, og disse hopper fort over på andre planter.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Capsicum-planter er flerårige og du kan få dem til å overleve i årevis hvis du bruker dem som stueplanter.
Capsicum-planter er flerårige og du kan få dem til å overleve i årevis hvis du bruker dem som stueplanter.

Det finnes også kjemiske midler som kan brukes til å bekjempe lus, men husk på at du skal spise fruktene fra planten etterpå. Litt grønnsåpe er ikke så farlig, det kan du skylle av, men vi vil ikke anbefale å bruke andre ting mot lus på matplanter.

Hvis luseangrepet har tatt sånn overhånd at planten ikke er til å redde, er det bedre å kaste hele planten.