I helga har vi forberedt vårens blomsterflor her på Høyenhall. I alt 538 løker av tulipaner, narsisser, perleblomst og azurløk (allium) er i jorda. Vi gleder oss til april!
Ved inngangspartiet til huset vårt har vi et ganske stort område som det ikke har vært noe skikk på.
Da vi flyttet inn, var det gjengrodd av ugress og kratt. Utfordringen var også at det var et veldig tynt jordlag der, slik at det å plante busker eller stauder ikke ville være så lett.
Derfor tenkte vi ganske enkelt: Vi setter hundrevis av løk! Snakk om pangstart på våren i hagen!
På forhånd hadde vi blitt kvitt ugress og kratt i det kommende løkfeltet, samt fylt på en del ekstra matjord i forbindelse at vi hadde anleggsarbeidere i hagen. Det anbefales også å fylle på litt kugjødselkompost når du setter løk, så vi brukte litt av det også.
Løkene var vi så heldige å få sponset av produsenten Nelson Garden. De har en serie de kaller Lovely Match, der hver pakning består av to eller tre ulike sorter som matcher hverandre perfekt.
Her er det vi har plantet:
• Tulipaner – Hero in love
(Black Hero og Finola)
Dette er en blanding av Black Hero tulipaner som er nesten svarte, og Finola som er lys rosa.
• Tulipaner – Purple Rain
(Negrita og Shirley)
Smakfull symfoni med purpurlilla tulipaner i kombinasjon med Shirley som er hvite med tynne lilla striper.
• Stjernenarsiss
(Salome)
En lekker narsiss med silkehvite kronblader og en deilig aprikosfarget midte.
• Narcissus/Muscari – Spring Dream
(Narcissus Thalia og Muscari botryoides Album)
Dette er en blanding av blå perleblomster og hvite narsisser.
• Muscari – Blueprint
(Muscari armeniacum, M botyoides, M latifolium)
Tre ulike typer perleblomst i samme pakke – hvit, rødlilla og blå.
• Azurløk
(Allium caeruleum)
En blå allium som blir rundt 60 cm høy og blomstrer i juni-juli.
Det å plante løk er etter vår mening noe av det enkleste å lykkes med i hagen. Det er bare å følge oppskriften på pakken, så går det stort sett veldig bra. Plant gjerne tett – et glissent løkbed er ikke noe stas. Og så er det jo fint om du finner sorter som avløser hverandre i blomstring, slik at du har glede av løkbedet lengst mulig. Det er også lurt å plassere løkene slik at de høyeste står bakerst, og små planter foran, men det sier seg jo selv. Små løk som krokus og snøklokker kan du sette ned i plenen, for eksempel.
Når løken skal settes, kommer an på hvor i landet du bor. Det anbefales vanligvis mellom 15. september og 15. oktober, men kan gå bra senere også hvis det er en mild høst. Det er viktig at løken settes så tidlig at den får etablert seg med røtter før vinteren kommer, samtidig som du ikke må sette så tidlig at den begynner å spire.
OBS: Det aller viktigste for at du skal lykkes med løk, er at løken er bra. Sjekk løkene før du setter dem, og lever dem tilbake der du kjøpte dem hvis du finner løk som er råtten eller har mugg på seg.
Vi plantet som sagt løkene i kugjødselkompost, så da vil det ikke være nødvendig å gjødsle ekstra i høst. Setter du løk i vanlig jord, kan du gjødsle med beinmel.