Høstgjødsling av gressplenen med Grass GTI

- Innhold fra Spirea.no -
Skal plenen gjødsles om våren eller om høsten eller begge deler? Derom strides de lærde – men vi har uansett gitt en ekstra runde med gjødsel på den nye plenen vår nå i september.

Professor emeritus Atle Håbjørg ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås er en av Norges fremste eksperter på gress. Han mener plenen med fordel kan gjødsles om høsten, og bare da.

– Hvis du gjødsler om høsten, stimuleres knoppdannelsen og dannelsen av underjordiske utløpere. Da får du en tettere, mer slitesterk plen som er mer aggressiv mot mose og ugress. En annen positiv effekt ved å gjødsle om høsten i stedet for om våren, er at du slipper å klippe plenen så ofte, sier Håbjørg.

Du kobler enkelt og greit flasken med Grass GTI til hageslangen, og setter i gang.
Du kobler enkelt og greit flasken med Grass GTI til hageslangen, og setter i gang.

Siden vår nylagte plen trenger all den starthjelp den kan få, synes vi det er helt greit å følge gressekspertens råd om høstgjødsling. Vi har derfor fått en flaske med den spesielle gressgjødselen Grass GTI fra Nelson Garden til utprøving. Denne fungerer slik at du kobler den på vannslangen, og så doseres den flytende gjødselen automatisk til riktig mengde. Fordelen med å bruke flytende gjødsel, er at det ikke er noen fare for sviskader, slik det kan være med vanlig, granulert hagegjødsel.

- Innhold fra Spirea.no -

Som sagt, rådene om hvor ofte og hvordan plenen skal gjødsel, er mange. Noen mener plenen skal gjødsles gjennom hele vekstsesongen, fra april til oktober, og gjerne så ofte som en gang i måneden. Blir det en mild høst kan gjerne siste gjødsling skje i november.

2012_09_17_5519

Er du plaget av mose i plenen, er det spesielt viktig å gjødsle, i en næringsfattig plen er det lettere for at mosen tar overhånd. Ligger plenen på skyggesiden, anbefaler mange gartnere å gjødsle med kalksalpeter i stedet for fullgjødsel.

Det er greit å klippe plenen også utover høsten. Gresset vokser så lenge temperaturen er over 5-6 grader. Den siste plenklippen før gresset går i hvile, bør du ikke klippe kortere enn 3 cm.

2012_09_17_5473

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*