Nå blomstrer farmors 100 år gamle georginer!

Brit Fjeld i Elverum har noen georginer som er over hundre år gamle. Nå forter de seg å blomstre før frosten kommer!

Georginer, eller Dahlia som de heter på latin, er en plante som virkelig har kommet på moten igjen de siste årene. Du får kjøpt dem i full blomst i hagesentrene på våren og forsommeren, da kalles de gjerne sommergeorginer. De er vanligvis frøformerte. Du får også kjøpt knoller som skal settes om våren.

Georginer er imidlertid en flerårig plante som danner rotknoller som kan overvintres. Det er slike knoller Brit og Knut Fjeld planter hver vår i hagen sin på Hanstad i Elverum. Georgineknollene har Brit arvet av sin mor, som igjen har arvet dem av sin mor, og mange av dem er over hundre år gamle.

Disse georginene har blomstret hvert år i over hundre år!
Disse georginene har blomstret hvert år i over hundre år!

Østerdalen har dessverre ikke det mest gjestmilde klimaet for disse flotte plantene. Knollene settes i jorda så snart det er trygt for nattefrost, i begynnelsen av juni bør det går bra. Og er de heldige, begynner de å blomstre i slutten av juli, noen ganger ikke før et stykke ut i august. Når den første nattefrosten kommer er blomstringen vanligvis slutt og plantene visner ned.

Om vinteren blir knollene oppbevart på kjølerommet, 4-5 grader er den beste temperaturen for å overvintre georgineknoller. Det bør også være mørkt.

Brit og Knut klarer vanligvis å berge de fleste knollene gjennom vinteren. Noen «ulykker» har riktignok skjedd enkelte år, da det har blitt frost i kjølerommet, men det har gått bra de fleste årene.

Nydelig farge på denne georginen!
Nydelig farge på denne georginen!

Som du skjønner krever det en del innsats for å lykkes med georginer. Noen tenker kanskje at det ikke er verdt all jobben. Men det finnes heller ikke et flottere syn i begynnelsen av september enn farmors georginebed!

Litt georgine-fakta:

Planten kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og er nasjonalblomst i Mexico. Navnet Dahlia er en oppkalling som kommer av den svenske biologen Anders Dahl, som var elev av Carl von Linné.

Blomstene kommer i flere størrelser og mange forskjellige farger, noen har enkle blomster mens andre er doble. De riktig storblomstrende georginer kan imponere med blomster på 30 cm. i diameter.

Litt stelling og stulling må til for at georginene skal vise seg fra sin beste side.
Litt stelling og stulling må til for at georginene skal vise seg fra sin beste side.

Plantene overvintrer i form av oppsvulmede røtter, også kalt knoller.

Tips: Hvis du ønsker at georginene skal begynne å blomstre tidligere, kan du begynne å drive dem i potte inne fra tidlig på våren. Så kan de settes ut når det er trygt for frost.