Hageprofiler i stål mellom bed og gangsti

Hvordan skal man skille et bed fra en gangsti? Vi har brukt hageprofiler i Cortenstål.

Stadig flere detaljer kommer på plass i hagen vår. For et par uker siden fikk vi på plass en gangsti med singel (dekorstein) mellom to opphøyde bed. Men hvordan unngå at jord og singel renner inn i hverandre? Etter å ha lest denne artikkelen på hage.no fant vi ut at hageprofiler i stål ville passe bra.

Firmaet Vulkan Smith importerer hageprofilene som heter Gartenprofil 3000, som finnes i ulike materialer og utførelser. Vi valgte å bruke profiler i noe som heter Cortenstål, eller antikkstål som det også heter, som er stål som rett og slett skal ruste for å få det rette utrykket. De er behandlet på en måte som gjør at overflaten begynner å ruste etter et par uker, men det er likevel ingen fare for gjennomrusting. Det er bare overflaten som ruster, for å gi det rette utseendet. Cortenstål er forøvrig brukt i skulpturer flere steder, og i autovern.

Hageprofilene bankes på plass med hammer.
Hageprofilene bankes på plass med hammer.

Noen synes kanskje at det virker merkelig å bruke et materiale som ruster i en helt ny hage, men smaken er som kjent forskjellig. Vi har valgt et rustikt uttrykk der nettopp Cortenstål-profiler vil passe fint inn. Profilene finnes også i galvanisert stål, rustfritt stål og i aluminium.

Foreløpig har ikke Vulkan Smith noen forhandler av hageprofilene, men du kan kjøpe direkte fra dem på telefon Tlf 67 80 67 00. Eller du kan få en byggevareforretning til å bestille for deg. Foreløpig er de mest brukt av anleggsgartnere, men stadig flere privatpersoner får også øynene opp for hageprofiler.

For å kutte profilene i riktig lengde brukte vi vinkelsliper.
For å kutte profilene i riktig lengde brukte vi vinkelsliper.
Det er ikke spesielt vanskelig å få satt på plass hageprofilene. Vi hadde et rett spenn på drøyt 4,5 meter mellom bed og gangsti der profilene skulle brukes. Hver profil er 2,4 meter lang, og flere kan skrus sammen. For å kappe til i riktig lengde, bruker du en vinkelsliper.

Før vi satte ned profilene fant vi ut at det var enklest å grave en «gate», sette ned profilene og deretter fylle jord og singel inntil på begge sider. For å få dem enda lengre ned brukte vi hammer og slagbeskytter som vi fikk fra Vulkan Smith. Det går også an å banke dem ned med en gummihammer hvis du har det. OBS: Du må ikke slå direkte på profilene med en vanlig hammer, da får de stygge merker som du ikke blir kvitt.

2012_08_31_5227

Vi har fått hageprofilene sponset av Vulkan Smith, men har fått opplyst at meterprisen på profilene varierer fra 177,- for de smaleste profilene i galvanisert stål, til drøyt 300 kroner meteren for de bredeste i rustfritt stål. I tillegg til de rette profilene vi har brukt, finnes det profiler til hjørner og buer, og det finnes blomsterkasser i det samme materialet. De bredeste profilene er 300 mm brede, og kan fint brukes til å lage opphøyde grønnsaksbed, for eksempel.

Hva slags formål har det å bruke hageprofiler? For det første er det estetisk: Det gir linjer i hagen, noe som gjør at det virker mer ryddig. Det har også praktisk funksjon – du unngår at bed og plen går over i hverandre, for eksempel. I og med at profilene slås et stykke ned i bakken, vil de også hindre at røttene sprer seg.

2012_08_31_5205

2012_08_31_5192

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut