Superkul platting med «sviller» i betong

Betongheller trenger ikke lenger å se ut som en grå, kjedelig firkant. Vi har laget en flott platting ved hjelp av heller støpt slik at de ser ut som gamle jernbanesviller!

For noen dager siden fortalte vi om at vi jobbet med å lage underlag til en sitteplass i hagen vår, og at vi skulle bruke noen veldig spesielle heller. Plattingen er ferdig, på bildene over ser dere resultatet.

Her har vi altså brukt et produkt som produsenten Aaltvedt Stein kaller sviller, men det er selvfølgelig ikke det. De ser ut som sviller, men er rett og slett betongheller som er støpt i en form etter modell av gamle jernbanesviller. Hver helle er 25 ganger 60 cm store, en praktisk størrelse å jobbe med når man skal lage en platting i hagen. Prisen varierer, men vi har sett dem til salgs for 159,- kroner pr. stk.

Som observante blogglesere har sett, har vi tidligere brukt brukte jernbanesviller til å lage to opphøyde bed i hagen vår. Derfor så vi raskt at det ville matche perfekt å bruke sville-hellene til å lage den lille plattingen.

Se videofilmen vi laget for hagesenterkjeden BoGrønt i 2012

Det er absolutt ikke vanskelig å legge heller i hagen, det kan alle klare bare de har et vater og en viss sans for nøyaktighet. Det første vi gjorde var å måle opp den nøyaktige størrelsen vi ønsket at plattingen skulle ha. Av praktiske årsaker lot vi det gå opp i størrelsen på hellene, slik at det ble minst mulig kapp.

Godt grunnarbeid er viktig før du lager platting.
Godt grunnarbeid er viktig før du lager platting.

Deretter spadde vi vekk gress og matjord noen centimeter ned, før vi fylte på med et lag med subbus. Da vi hadde fylt på så mye subbus som vi mente var nødvendig, jevnet vi ut dette så godt som mulig. Først beintråkke for å gjøre det hardt og stødig, deretter flate ut med en planke. Vi brukte også vater for å sikre at underlaget var rett.

Grunnarbeidet er alltid det som tar mest tid, men det er også det viktigste for å få et godt resultat. Har du gjort et skikkelig grunnarbeid, er det gjort på ti minutter å lage en platting på 4-5 kvadratmeter.

Selv på nært hold er det vanskelig å se at dette er betong, og ikke tre.
Selv på nært hold er det vanskelig å se at dette er betong, og ikke tre.

Som nevnt hadde målt opp slik at det skulle bli minst mulig kapping. 3 av hellene måtte likevel kappes i to, for at ikke skjøtene skulle komme rette overfor hverandre. Til dette brukte vi vinkelsliper. Vi laget et spor på hver side av hellene, deretter var det bare å knekke dem i to med et lite slag med hånda. Enkelt og greit.
Skal du kappe mange heller eller belegningsstein, går det også an å leie en spesiell kutteinnretning hos en byggvareforretning. Men vår erfaring er at dette aldri er ledig de gangene du trenger det, du må dessuten betale et høyt depositum, og det tar mye tid. Derfor er det like greit å kjøpe seg en vinkelsliper først som sist. De koster fra 5-600 kroner og oppover. De billigste er kun til hobbybruk og duger trolig ikke i lengden, så vi kjøpte en proffversjon fra DeWalt til cirka 1300 kroner. Da kan du kappe hva du vil – stein, betong, metall.

Pass på hvor du legger skjøtene.
Pass på hvor du legger skjøtene.

Når du har kappet og gjort klart hellene, er det bare å begynne å legge dem ut – som å bygge Lego bare enda enklere. Pass på at du begynner med en halv helle annenhver gang, slik at du ikke får skjøtene overfor hverandre, mer er det ikke å passe på.

Noen velger å fuge med fugesand/fugemørtel mellom hellene, det vil gjøre at det blir enda mer stabilt.

Og vips: En flott platting under sitteplassen vår!

2012_08_29_5065

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!