Lindesbergs-krukken: superlett og frostsikker

Store krukker er veldig kult, men forferdelig tungt! Det problemet slipper du hvis du velger Lindesbergskrukken.

For en stund siden fikk vi tilsendt tre krukker i ulike størrelser fra firmaet Garden Pot, som importerer de svenskproduserte Lindesbergskrukkene til Norge. Krukkene er laget i et plastmateriale, EPP (ekspandert polypropen), og har en sensasjonell lav vekt til krukker å være. De veier knapt mer enn isopor, men er mye mer solide. Ifølge produsenten skal de tåle slag og støt like godt selv om de har stått ute i flere år.

I denne krukken har vi plantet Astilbe (arendsspir).
I denne krukken har vi plantet Astilbe (arendsspir).

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for at det går an å plante både stauder, busker og trær i krukker. For å kunne lykkes med dette, er det viktig å velge en krukke som er stor nok til at plantens røtter kan utvikle seg over flere år. Da blir vekten gjerne et problem.

Frostsikre krukker i betong eller steintøy er tunge nok i seg selv, for ikke å snakke om når de fylles med jord, vann og planter…

Lav vekt er uten tvil det beste argumentet for å velge Lindesbergskrukken. Har du for eksempel lyst på en stor krukke på verandaen, er det greit å ikke utfordre bygningskontruksjonen mer enn høyst nødvendig. Er du av typen som liker å flytte rundt på krukkene dine, er det også greit at de ikke veier for mye. Har du opplevd å få skall og sprekker i krukkene dine? Det problemet unngår du med Lindesbergskrukken.

Prydgress gjør seg fint i krukker.
Prydgress gjør seg fint i krukker.

Lindesbergskrukken er som nevnt laget av et isoporlignende materiale. Dette gjør at det har gode isolerende evner. Erfarne krukkedyrkere vil vite at det ikke alltid er like lett å få flerårige planter til å overvintre i krukker, som hvis du planter i bed i hagen. Dette kommer blant annet av at det blir for kaldt for røttene. Det anbefales gjerne at du velger litt mer hardføre planter til krukker, enn om du skulle plantet rett i jorda.

Vi er derfor spente på om Lindesbergskrukken er bedre enn andre krukker på dette området. I de tre krukkene vi fikk har vi plantet en flott hortensia, en astilbe og i den siste krukken har vi plantet prydgress.

Ifølge produsenten virker isolasjonen også mot varme, slik at plantene ikke tørker ut for fort. Det er også et eget vannmagasin i bunn. Dessuten er det hull i bunn på alle krukkene, samt et fat under, slik at du unngår oversvømmelse i krukkene hvis det regner for mye.

2012_08_26_DSC5022

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.