Lindesbergs-krukken: superlett og frostsikker

Store krukker er veldig kult, men forferdelig tungt! Det problemet slipper du hvis du velger Lindesbergskrukken.

For en stund siden fikk vi tilsendt tre krukker i ulike størrelser fra firmaet Garden Pot, som importerer de svenskproduserte Lindesbergskrukkene til Norge. Krukkene er laget i et plastmateriale, EPP (ekspandert polypropen), og har en sensasjonell lav vekt til krukker å være. De veier knapt mer enn isopor, men er mye mer solide. Ifølge produsenten skal de tåle slag og støt like godt selv om de har stått ute i flere år.

I denne krukken har vi plantet Astilbe (arendsspir).
I denne krukken har vi plantet Astilbe (arendsspir).

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for at det går an å plante både stauder, busker og trær i krukker. For å kunne lykkes med dette, er det viktig å velge en krukke som er stor nok til at plantens røtter kan utvikle seg over flere år. Da blir vekten gjerne et problem.

Frostsikre krukker i betong eller steintøy er tunge nok i seg selv, for ikke å snakke om når de fylles med jord, vann og planter…

Lav vekt er uten tvil det beste argumentet for å velge Lindesbergskrukken. Har du for eksempel lyst på en stor krukke på verandaen, er det greit å ikke utfordre bygningskontruksjonen mer enn høyst nødvendig. Er du av typen som liker å flytte rundt på krukkene dine, er det også greit at de ikke veier for mye. Har du opplevd å få skall og sprekker i krukkene dine? Det problemet unngår du med Lindesbergskrukken.

Prydgress gjør seg fint i krukker.
Prydgress gjør seg fint i krukker.

Lindesbergskrukken er som nevnt laget av et isoporlignende materiale. Dette gjør at det har gode isolerende evner. Erfarne krukkedyrkere vil vite at det ikke alltid er like lett å få flerårige planter til å overvintre i krukker, som hvis du planter i bed i hagen. Dette kommer blant annet av at det blir for kaldt for røttene. Det anbefales gjerne at du velger litt mer hardføre planter til krukker, enn om du skulle plantet rett i jorda.

Vi er derfor spente på om Lindesbergskrukken er bedre enn andre krukker på dette området. I de tre krukkene vi fikk har vi plantet en flott hortensia, en astilbe og i den siste krukken har vi plantet prydgress.

Ifølge produsenten virker isolasjonen også mot varme, slik at plantene ikke tørker ut for fort. Det er også et eget vannmagasin i bunn. Dessuten er det hull i bunn på alle krukkene, samt et fat under, slik at du unngår oversvømmelse i krukkene hvis det regner for mye.

2012_08_26_DSC5022

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut