Hortensia blomstrer hele høsten

Du har sikkert sett at flotte, blomstrende hortensia er i salg fra tidlig vår til sein høst. Men hortensia er faktisk en høstblomstrende plante fra naturens side.

Det finnes mange sorter hortensia, med ulike blomstringstider. Noen blomstrer allerede fra juli måned, mens andre setter blomst i august. De fleste sortene blomstrer lenge, opptil to måneder.

Lurer du på hvorfor hortensia blomstrer tilsynelatende hele året? Det er fordi gartneriene driver dem frem i drivhus, og på den måten manipulerer blomstringstiden.

Hortensia er surjordsplanter som trives godt i delvis skygge, men også i full sol. Jorda bør være fuktig og godt drenert. Hardførheten er litt forskjellig, hortensia klarer seg nok ikke like godt over hele landet, men i Sør-Norge bør den gå bra. Den mest hardføre sorten er Syrinhortensia. Dette blir en stor busk på 2-3 meter med nydelige, hvite blomster.

Mange lurer på om de kan plante ut vanlig stuehortensia i hagen. Det går an å prøve, men generelt er stuehortensia mindre hardfør enn hagehortensia, selv om det botanisk sett er samme plante.

Vil du ha det fargerikt, finnes det hagehortensia også i knall rosa.
Vil du ha det fargerikt, finnes det hagehortensia også i knall rosa.

Hortensia er ypperlig å plante i samme bed som rhododendron, fordi de trives med de samme vekstvilkår. Det er også fint å ha noe som blomstrer etter at rhododendron har sagt takk for seg i juni.

Noen sorter hortensia:

Hagehortensia

(Hydrangea macrophylla, H4)kjenner de fleste til. Den finnes i blå og rosa varianter. «Bouquet Rose» er spesiell på den måten at den blir blå i sur jord, og rosa i kalkholdig jord. Blomstring i juli til oktober. Blåfargen kan forbedres ved å blande aluminiumsulfat i jorda. «Forever Pink» er som navnet sier alltid rosa, mens «Mariesii Perfecta» er blå eller blå til rosa.

Syrinhortensia er litt mer hardfør enn vanlig hortensia.
Syrinhortensia er litt mer hardfør enn vanlig hortensia.

Syrinhortensia

(Hydrangea paniculata «Grandiflora», H5) er mer hardfør enn «vanlig» hortensia, og har hvite blomster.

Vierhortensia

(Hydrangea arborescens, H5) har grønnhvite blomster, og er en busk med bred vekst.

Sargenthortensia

(Hydrangea aspera, H3) har en litt spesiell tallerkenformet blomsterstand, med hvit og fiolette kronblad. Sorten blir cirka 2 meter høy.

Sargenthortensia er en vakker variant som blir cirka 2 meter høy.
Sargenthortensia er en vakker variant som blir cirka 2 meter høy.

Eikebladhortensia

(Hydrangea quercifolia) har som navnet tilsier eikebladformede blader, som får fine høstfarger. Blomstene er hvite.

Klatrehortensia

(Hydrangea anomala ssp. petiolaris, H5) kan klatre på en vegg uten støtte. Har nydelige hvite blomster.

BESKJÆRING:

De fleste sorter Hortensia setter knopp året for de blomstrer, så de skal beskjæres rett etter blomstring om høsten. Hvis du venter for lenge, vil du klippe vekk blomsteranlegget.

Det finnes unntak; Hydrangea arborescens, som behandles som staude. Kuttes ned til bakken enten høst eller tidlig vår, og Hydrangea paniculata som skal skjæres tilbake til 2 eller 3 knopper på hver stilk hvert år, som gir den større blomster.

Opplever du å få frostskader på hortensia, kan du klippe vekk disse greinene om våren.

Blomstrer ikke hortensiaen din? Da kan det være at jorden ikke er sur nok. Hortensia vil nemlig ha jord med lav PH, og liker ikke kalk.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut