Derfor er det lurt å plante om høsten

Mange tror at våren er det eneste tidspunktet å plante busker, trær og stauder på. Men det er faktisk like greit å plante nå om høsten.

I stedet for å sukke og stønne over at hagesesongen snart er over, vil vi heller slå et slag for høstplanting! Det er kjempelurt å plante om høsten, av flere grunner:

– Du slipper å vanne så mye. Jorda er ofte fuktig og det regner mer enn om sommeren, så det er vesentlig mindre risiko for at de nyplantede buskene dine tørker og dør før de er kommet skikkelig i gang.

Det er viktig å vanne godt ved planting, også hvis du planter om høsten.
Det er viktig å vanne godt ved planting, også hvis du planter om høsten.
OBS: Det kan være tørt om høsten også, hvis det ikke regner på dagesvis, bør du vanne med jevne mellomrom.
2021 ER ÅRET FOR DRIVHUS!
Forleng hagesesongen med et drivhus fra Grønt Fokus
(Annonselenke)

Hagesentrene har ofte salg på både stauder og busker, så akkurat nå kan du gjøre et skikkelig kupp. Og utvalget er de fleste steder nesten like bra som på våren, da mange etterfyller med nye planter flere ganger i sesongen.

Sist, men ikke minst: Du kan slappe av til våren! Plantene kommer raskt i gang med sesongen, uten masse innsats fra deg neste vår. I stedet for å stå med rompa i været og plante, kan du nyte synet av dine nye planter som spruter opp av jorda.

De fleste planter som selges i hagesentrene i dag, står i potte, det vil si at de er såkalte karplanter.

Det betyr at de i praksis kan plantes gjennom hele vekstsesongen, ikke bare mens plantene er i hvile slik tilfellet er med barrotsplanter.

Stauder som alunrot kan du helt fint vente til sent på sesongen med å få i jorda.
Stauder som alunrot kan du helt fint vente til sent på sesongen med å få i jorda.

Før du planter er det viktig at rotklumpen er gjennomvåt. Ta av potta og sett rotklumpen i en bøtte med vann i noen minutter før du planter. Deretter er det viktig at du graver et hull som er stort nok til at planten kommer godt ned i jorda.

Har du har og stiv leirjord i hagen, bør du grave et større hull og fylle i med plantejord eller kugjødselkompost (eller en blanding), slik at røttene har god og næringsrik jord å vokse i den første tiden. Det er også viktig å sørge for god drenering, de færreste planter liker å stå i vann.

Dypp gjerne potten i en bøtte med vann før du planter.
Dypp gjerne potten i en bøtte med vann før du planter.

OBS: Planter du i forhåndsgjødslet plantejord eller kugjødselkompost, trenger du ikke å gjødsle de første ukene. Du må uansett ALDRI putte plantehullet fullt av fullgjødsel (eller annen pelletert gjødsel), da svis røttene og planten dør!

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Hardføre busker og stauder egner seg spesielt godt til høstplanting. Varmekjære busker som magnolia bør ikke plantes for seint på høsten, det samme gjelder blant annet vintergrønne busker og rhododendron.

Sånn, da er hele bedet ferdig beplantet.
Sånn, da er hele bedet ferdig beplantet.