Klematis i plantekasse på terrassen

Klematis er perfekte klatreplanter. De blomstrer rikt og vakkert, og tar ikke overhånd slik en del andre klatreplanter gjør. De kan også plantes i en stor plantekasse.

I forbindelse med vårt «ekstrem forvandling»-prosjekt i hagen i sommer, fikk vi anleggsgartnerne til å lage en stor plantekasse med espalier som ble satt på terrassen.

Denne ønsket vi oss for å kunne skjerme litt mot naboen, som har terrassen sin bare noen meter unna.

Klematis var et opplagt valg da vi skulle plante i vår nye plantekasse. I samråd med våre venner hos BoGrønt Rom Hagemiljø i Tønsberg kom vi frem til to sorter som ville passe godt. Innerst har vi satt en småblomstret blå klematis, en Viticella. Denne blomstrer med klokkeformede blomster fra juli til september, og er hardfør til H5. Den andre vi valgte er en klematis i Vitalba-gruppen, med sortsnavnet Paul Farges, også kalt Summersnow. Denne er er meget hardfør og kraftig, og blomstrer med hvite blomster fra juli til oktober.

Takløk og dekorstein er fint for å dekke til røttene på klematis.
Takløk og dekorstein er fint for å dekke til røttene på klematis.

En ting som er viktig for at klematis skal trives, er at de gjerne vil ha noe over røttene sine. Vi valgte derfor å plante takløk og sedum i forkant, og dekke til med dekorstein rundt. Det ble utrolig fint!

Du får klematis som blomstrer både tidlig vår, midt på sommeren og seint på høsten. Noen er remonterende og blomstrer flere måneder i strekk. De finnes også i mange forskjellige farger, og med små og store blomster.

Les også: Dekk veggen med klatreplanter

Bruksområdene er mange – de kan plantes ved en rosebue sammen med klatreroser, de kan klatre opp en trestamme, eller på et tradisjonelt espalier. Eller du kan bruke klematis som en bunndekkende plante, og la den henge utover et berg, for eksempel.

Paul Farges har hvite blomster og er en hardfør type klematis.
Paul Farges har hvite blomster og er en hardfør type klematis.

Hageland Rom Hagemiljø i Tønsberg er antagelig det hagesenteret i Norge som selges flest klematis. De har et enormt utvalg med flere hundre sorter klematis som de selger både i hagesenteret og i. De sender over hele landet pr post – du får varene etter bare noen dager i hele planteperioden. Om vinteren kan du forhåndsbestille hvis du ønsker det.

Egentlig er ikke klematis en klatreplante, men en espalierplante. Den kan ikke klatre på egen hånd på en slett vegg slik for eksempel eføy og villvin kan. Til gjengjeld ødelegger den heller ikke huset, slik selvklatrende planter faktisk kan gjøre. Setter du klematis inntil et espalier og helst også binder den opp litt i begynnelsen, vil den klatre og dekke hele espalieret i løpet av et par-tre år.

Bind planten opp til et espalier for å få den til å klatre.
Bind planten opp til et espalier for å få den til å klatre.

Klematis kan være utsatt for tørke, særlig rett etter planting, så pass på å vanne godt til å begynne med. Men ikke vann bladverket, klematis vil ha vann direkte på røttene. Sprutvanning på bladene er som å be om å få sopp på planten.

Når du planter klematis, er det fint å blande godt med kugjødselkompost i jorda, det gir planten god start. Plant cirka 5 – 10 dypere enn den står i potta. Du kan også gjødsle med litt beinmel for å forebygge mot visnesyke, som er en soppsykdom klematis kan rammes av. Beinmel er også bra å bruke som gjødsel senere.

Det er litt forskjellig hvordan de ulike gruppene av klematis skal beskjæres, men vanligvis når du kjøper klematis følger det med en etikett der dette står angitt.

Klematis er dekorativ også før den blomstrer.
Klematis er dekorativ også før den blomstrer.
Tips: Skal du plante klematis i en plantekasse, er det viktig at du velger en hardfør sort, gjerne en sone eller to høyere enn klimasonen på ditt hjemsted. Bor du i H3, bør du velge en plante i H4-H5 for å sikre at den er tøff nok til å klare seg i en kasse.

De småblomstrende sortene er gjennomgående mer hardføre enn de storblomstrende. Pass også på å bruke en kasse som er stor nok til at røttene kan utvikle seg godt, samt at du husker å vanne i tørre perioder.