Sedum – der ingen kunne tru at noko kunne gro…

Sedummatter er et produkt som er blitt utrolig populært de siste årene. Det er enklere å legge enn ferdigplen og er perfekt å legge på steder der du ellers ikke får noe til å vokse.

Sedum, eller bergknapp som det heter på norsk, er tørketålende, sukkulente planter som trives i skrinne områder fra fjæra og opp til 1200 meter over havet. For noen år siden kom noen på at det gikk an å lage matter av disse plantene, etter samme prinsipp som ferdigplen.

Vi har hatt besøk av Jostein Sundby i firmaet Vital Vekst i Vestfold, som er en av de norske importørene av sedummatter. Med hans hjelp fikk vi lagt sedummatter på et område ved inngangspartiet, der det tidligere bare vokste gress og ugress. Det ble kjempelekkert!

Sedum er sukkulente og tørketålende planter som passer godt på steder du ikke får andre ting til å gro.
Sedum er sukkulente og tørketålende planter som passer godt på steder du ikke får andre ting til å gro.

Sedummattene produseres i Nederland, der de sår sedum i kokosmatter slik at det danner et tett teppe av ulike sedum-sorter. Det finnes over 400 ulike sedum-sorter, i ulike høyder og blomsterfarger, men i mattene er det bare brukt lave sorter. Etter cirka ett år, er mattene salgsklare og sendes til Norge.

Hva kan sedummatter brukes til? I begynnelsen ble de brukt mest til tak, og dette markedet er fortsatt voksende, forteller Jostein Sundby. Blant annet har han fått i oppdrag å levere sedumtak til det nye Operakvarteret i Oslo, der Oslo kommune har bestemt at det skal være minst 50 prosent grønne tak. Sedum er en mye bedre løsning enn tradisjonelt torvtak, blant annet fordi det ikke trenger så mye vann.

I dette feltet var det tidligere bare gress og ugress. Nå er det et flott sedumbed.
I dette feltet var det tidligere bare gress og ugress. Nå er det et flott sedumbed.

Men sedum passer mange andre steder enn på taket. Har du for eksempel en skråning der det er for dårlig jordmonn til at du får plantet noe annet i det? Da er sedum perfekt. Det dekker til det du synes er stygt, hindrer ugress, og hindrer erosjon. Har du dårlig tid og ikke ønsker å vente på at planter skal dekke hele skråningen, er sedummatter løsningen for deg.

I vår hage har vi tenkt å bruke sedummatter i et bratt område inntil husveggen, der det tidligere bare har vært stein og ugress. Dermed får vi utsikt til noe pent som blomstrer, i stedet for å irritere oss over hvor stygt det er der.

Det er som nevnt meget enkelt å legge sedummatter, faktisk enklere enn å legge ferdigplen. Slik gjør du det:
  • Rens området mest mulig for ugress, rett eventuelt ut ujevnheter og ta vekk stein og busker som ikke skal være der.
  • Legg fiberduk. Du kan bruke samme type som når du legger ut bark.
Det er lurt å bruke duk under sedummattene, da unngår du at rotugress kommer opp.
Det er lurt å bruke duk under sedummattene, da unngår du at rotugress kommer opp.
  • Fyll på et lag med sand på 3-4 cm. Eventuelt kan du bruke sandblandet jord, men da må du være sikker på at jorden er ugressfri. Ellers vil ugress vokse gjennom sedumen, og det blir mye jobb med luking.
  • Rull ut sedummattene, klipp til slik at den passer til terrenget.
  • Dersom du legger sedummatter i skråning, kan du bruke noen pinner av avkappet armeringsjern (eller andre pinner/teltplugger) som du stikker ned for at mattene skal holde seg på plass. Disse fjerner du etter noen uker når røttene har fått etablert seg på voksestedet.

Mer informasjon om legging av sedum i hage eller på tak, finner du på nettsidene til Vital Vekst.

Sedum er en plante med små krav til jordsmonn og vekstvilkår, men det er selvfølgelig mulig å ta livet av denne også. Jostein Sundby forteller at det er viktig at sedum ikke blir lagt et sted der det blir stående vann, det liker den ikke noe særlig. Det bør også være endel lys, i de mørkeste skyggekroker vil den ikke trives. Og på steder der det aldri regner, må du passe på å vanne litt av og til. Ellers krever ikke sedum mye, og skal gjødsles bare en gang i året.

Det er bare å rulle ut sedummattene, akkurat som når du legger ferdigplen.
Det er bare å rulle ut sedummattene, akkurat som når du legger ferdigplen.

I det hele tatt er sedummatter et fantastisk produkt som har mange bruksområder. Det finnes de som har valgt å legge sedummatter i hele hagen sin, i stedet for plen. Da må du imidlertid lage gangstier av tråkkheller, sedum tåler nemlig ikke at du går på den. Er du allergisk mot gress, eller prinsipiell motstander av gressklipping, er dette en løsning å tenke på.

Det er enkelt å legge sedummatter, demonstrerer Jostein Sundby.
Det er enkelt å legge sedummatter, demonstrerer Jostein Sundby.

Men hva koster så denne herligheten? Sedummatter koster cirka 400 kroner pr kvadratmeter hvis du kjøper det i et hagesenter. Ta kontakt med Vital Vekst dersom ikke ditt lokale hagesenter kan skaffe sedummatter.

Til uka skal vi legge sedum i skråning, følg med videre i bloggen for å se hvordan det går! Og har du andre ideer til hvordan du kan bruke sedummatter? Fortell gjerne om dette i kommentarfeltet nedenfor.
LES OGSÅ:
Her kan du se hvordan det ble med sedum i skråningen!

2012_08_10_4256

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut