Hagen trenger også vedlikehold

Har du tenkt over at hagen din trenger vedlikehold, akkurat som huset ditt gjør det?

Nordmenn er verdensmestre i oppussing av hjemmene sine. Det skiftes ut bad og bygges nye kjøkkenøyer over en lav sko, og etterpå ringer man eiendomsmegleren for å få ny verditakst.

Men det er ikke bare huset som trenger oppussing med jevne mellomrom – det gjelder også hagen. Det er det åpenbart ikke alle som skjønner. Selv om hagen vanligvis er det første folk ser når de kommer på besøk, er det utrolig mange triste hager å se rundt omkring.

Det som kjennetegner disse hagene, er at det ser ut som om de har vært fine, en gang. Men det er mange år siden. Det er kanskje ikke like lett å se, eller prioritere, at hagen skal pusses opp. Noen tenker kanskje at hage er noe man lager 1 gang – og så er den saken ferdig. Joda, folk skjønner at plenen må klippes og ugresset må lukes, men ellers skal hagen klare seg selv i hundre år.

De fleste som kan litt om hage og planter, vet at begrepet lettstelt hage er en sannhet med modifikasjoner. Såfremt din hagedrøm ikke er å ha en ren naturtomt, eller et felt med brennesle, krever alle hager litt innsats. Hvor mye, avhenger av hvilken type hage du har, hvilke busker, hagemøbler, etc.

Et generelt trekk ved mange hager vi ser, er at eierne åpenbart er av den oppfatning at det ikke er «lov» å fjerne eller klippe ned busker eller trær som er blitt for store. Det er litt sånn: Jamen, det er jo en levende plante som har stått der i mange år, jeg kan da ikke hugge den ned!

Jo, det kan du. Forvokste busker og trær stjeler lys og plass, og tar næringen fra andre ting som kunne tenke seg å trives i hagen din. Liker du busken, kan du beskjære den så den blir pen igjen. Liker du den ikke, bestill en mann med gravemaskin og bli kvitt den. «Less is more» også i hagesammenheng. Og har du en dårlig planløsning i hagen din, er det vanligvis lettere å forandre på denne, enn å rive vegger innendørs.

Da vi overtok vår hage for ganske nøyaktig ett år siden hadde vi 5 furutrær, 1 diger forvokst blankmispel, 1 Flammentanz klatrerose, 2 kirsebærtrær, 1 epletrær, 1 syrin og en god del bærbusker.

Status nå: 4 furutrær hugget opp til ved, blankmispel gravd opp og kjørt vekk av anleggsgartnerne, syrin flyttet (men ser ikke ut til å trives), Flammentanz gravd opp og kastet, 1 kirsebærtre og 2 bærbusker gitt bort. Resten er beholdt, men plassert på mer egnede steder, med unntak av det siste, store furutreet som nesten må få stå der det står.

Tenk på det på denne måten: Ville du beholdt den gyselige, skittengule fargen på stua bare fordi forrige eier malte for et par år siden? Nettopp. Det er derfor heller ingen større grunn til å beholde en forvokst busk du ikke liker.

Vi har en annen kjepphest: Eplehager. De siste årene er begrepet «eplehage» blitt et skikkelig trekkplaster i boligannonser. Det oser av idyll, et godt sted for barn å vokse opp, tenker du kanskje. Men det som kjennetegner mange av disse eplehagene er at de har mange epletrær, og lite hage. OK, epletrær er utrolig vakre når de blomstrer om våren, og det er selvfølgelig hyggelig å kunne lage eplekake av egenproduserte epler. Men hvor mange hundre kilo epler trenger du, egentlig? Frukttrær krever dessuten jevnlig beskjæring for å holde seg pene og sunne, og i en dårlig norsk sommer er det ikke sikkert eplene rekker å bli modne en gang. Hva med å heller bruke hage på andre planter, som ikke bare opptar plass og skaper dårlig samvittighet?

I vår hage har vi ett kirsebærtre og ett epletre. Det holder, og det er så mange frukttrær i nabolaget at bestøving ikke er noe problem.

Visste du forresten at oppussing i hagen er noe av det mest lønnsomme du kan gjøre, også økonomisk? Ifølge en undersøkelse får du igjen i snitt tre ganger så mye som du har investert, dersom du skal selge et hus med en velstelt hage.

Men selv om du ikke har planer om å flytte, er det å pusse opp hagen uansett vel verdt pengene, og arbeidsinnsatsen. En stygg hage er et irritasjonsmoment. En velstelt hage er ditt paradis på jord. Vi tviler også på at det finnes sunnere trim enn hagearbeid.

Tenker du at det vil koste fryktelig mye penger og arbeid å lage ny hage? Ikke nødvendigvis. Vi har i sommer hatt det man kan kalle ekstrem oppussing i hagen, og det har kostet mindre enn et halvt bad…

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.