Derfor bør du legge dekorstein rundt grunnmur

Mange anlegger blomsterbed tett inntil veggene på huset sitt. Det er ikke alltid en god ide. Dekorstein inntil husveggen er både pent å se på og bra for grunnmuren.

Vann i kjelleren er en huseiers verste mareritt. Nettopp derfor er det ikke noen spesielt god ide å anlegge blomsterbed tett inntil grunnmuren. Det er heller ikke lett å få noe til å vokse der under takskjegget, uten at du vanner til stadighet, noe du uansett ikke bør gjøre så tett inntil grunnmuren

Det som derimot er både lekkert og lurt, er å bruke dekorstein rundt huset. Da får du et pent og ryddig uttrykk, samtidig som det er «noe» inntil husveggen. Det er nemlig ikke ideelt å legge plen helt inntil veggen heller, den vil vokse dårlig i og med at det er (og skal være) veldig tørt rundt veggene på et hus.

Vi vasket og renset de flotte rullesteinene og la de ned igjen i forbindelse med legging av ferdigplen. Alle farger og struktur kom tilbake.

Hos oss hadde tidligere eiere gjort jobben med å legge ned dekorstein rundt grunnmuren, men steinene var ganske grå/møkkete og det vokste mye ugress mellom dem.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Vi valgte derfor å ta opp alle steinene, vaske dem med høyttrykksspyler og deretter legge dem på plass igjen.

Før vi la dem ned, la vi et lag med fiberduk (barkduk), slik at det ikke vil komme så mye ugress mellom steinene. Et enkelt og effektivt triks for å unngå mye arbeid med luking.

Vi har brukt store, norske rullesteiner inntil grunnmuren, det synes vi gir et naturlig uttrykk som står i stil med resten av hagen, og huset. Aaltvedt Stein er en norsk steinleverandør og -produsent som henter ut slike steiner fra moreneryggen Geiteryggen i Porsgrunn.

De store, runde steinene ligger inni i sanden, og hentes ut for selges via hagesentre og byggvareforretninger. I tillegg til den norske natursteinen selger Aaltvedt også utenlandsk stein, som elvestein fra Rhinen eller italiensk marmor, hvis du heller ønsker det.

Dekorstein
Det å legge dekorstein rundt grunnmuren er en overkommelig jobb.

Dekorsteinen vi har brukt, er av ganske stort kaliber, men du kan også fint bruke mindre dekorstein dersom du ønsker det. Det handler bare om hva du selv liker best, det fungerer like bra med liten som stor stein. Men husk fiberduk under, det er spesielt viktig hvis du bruker singel eller annen dekorstein av fint kaliber.

Les også: Slik lager du et opphøyd bed i impregnert tre

Steinene som er brukt inntil grunnmuren hos oss, ser forsåvidt ut som steiner du kan finne i fjæra.

Men det er faktisk ikke bare å gå og hente stein i fjæra eller andre steder, for den som måtte tro det.

Uttak av stein i naturen er forbudt, så fremt du ikke har en avtale med grunneieren. I landskapsvernområder og nasjonalparker er det forbudt å hente stein, uansett. Så med mindre du kjenner en bonde med en stor steinrøys, må du kjøpe stein til å bruke i hagen din.

Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut