Spis brokkoli og hold deg frisk!

Brokkolien vår er høsteklar! Denne fantastiske grønnsaken skal forebygge både kreft og hjertesykdom, i tillegg til at den smaker utrolig godt. Med andre ord: Spis i vei!

Vi sådde brokkoli i begynnelsen av mai, og plantet dem ut i et opphøyd bed med pallekarmer. Og for noen dager siden begynte de første bukettene å nå spiselig størrelse. Vi har smakt på en av dem allerede, fortreffelig!

2012_08_01_3931

Brokkoli (Brassica oleracea)

er som utseendet kan røpe en nær slektning av blomkål, og er i kålfamilien. Navnet kommer fra italiensk broccolo, som betyr «den blomstrende toppen på en kålplante. Og det var romerne som var de første som begynte å dyrke brokkoli. På midten av 1700-tallet kom den til England, og brokkoli ble på 1920-tallet innført til USA av italienske immigranter.

Nok brokkoli-historie. Grønnsaken er en av de enkleste du kan dyrke selv, er vår erfaring. Vi plantet 15-20 brokkoliplanter i en blanding av kugjødselkompost og plantejord i en pallekarm på terrassen i begynnelsen av juni. Etter det har vi egentlig ikke gjort noe annet med dem enn å vanne noen få ganger når det ikke har regnet nok (terrassen er delvis under tak).

Nå har noen av brokkoliplantene også fått lov å flytte inn i vår nye GrowCamp, og ser ut til trives med det.

Det finnes mange forskjellige typer brokkoli, men vi valgte den vanlige grønne. Den vokser fort, under gode forhold trenger den ikke mer enn 60-70 dagers vekstsesong. Den inneholder dessuten mye jern, A-vitamin og antioksidanter. Den kan spise rå eller kokt.

Pass på å ikke koke mer enn to-tre minutter, i lettsaltet vann. Ihjelkokt brokkoli er ikke noe godt…
Vi dyrket brokkoli i en pallekarm.
Vi dyrket brokkoli i en pallekarm.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.