Test av GrowCamp – høybed og drivhus

Har du lyst på drivhus men ikke har plass? Har du mye snegler i hagen, men lyst til å dyrke grønnsaker likevel? Da kan GrowCamp være noe for deg.

Spirea.no fikk nylig tilsendt en GrowCamp fra importøren Nordic Garden, for at vi skal teste ut og skrive om våre erfaringer i bloggen.

For å forklare litt først: Hva er egentlig en GrowCamp? Jo, dette er et ganske nyutviklet konsept først og fremst beregnet for dyrking av grønnsaker. Det er på en måte et lite (kaldt) drivhus, men det skiller seg fra et vanlig drivhus/veksthus på flere måter. Det er ikke noe gangplass inne i det, og veggene er laget av et avtagbart mykt, gjennomsiktig plastmateriale. GrowCamp har også insektsnetting i vegger og tak, slik at du unngår å få besøk av glupske skadedyr i kjøkkenhagen din. Ifølge produsenten skal GrowCamp være sneglesikker, og det ser absolutt ut til  å stemme. Den fungerer også som et høybed, og vil gi større avling pr areal enn i en åker, blant annet fordi jorden holder seg porøs.

Vi valgte å plasser GrowCamp på toppen av et bed.
Vi valgte å plasser GrowCamp på toppen av et bed.

GrowCamp kan plasseres hvor som helst, i et bed, på en gressplen, på belegningsstein eller annet hardt underlag, eller på terrassen. Den har ikke gulv/bunn, men mange velger å sette inn jordbakker i galvanisert stål for å dyrke i. Det går også an å fylle hele GrowCamp-en med jord, og plante direkte, da trenger du cirka 650 liter jord.  I tillegg kan du kjøpe plantebrett der du kan sette for eksempel småplanter i potter. Med plantebrett får du en ekstra etasje å dyrke i, veldig smart!

GrowCamp-en vi har fått til testing, er en såkalt hovedmodul (Basic modul) som har et areal på 120 X 120 cm. For de som ønsker større kjøkkenhage, er det mulig å bygge på med tilleggsmoduler. De fleste vil nok synes at plassen hovedmodulen er litt i snaueste laget for å kunne romme hele kjøkkenhagen. Men har du lite areal å boltre deg på, er det glimrende at det er mulig å sette opp et «drivhus» på bare en drøy kvadratmeter. Og ønsker du å ha større kjøkkenhage, kjøper du bare flere moduler og bygger på.

Inne i en GrowCamp er plantene beskyttet mot flygende og krypende skadedyr.
Inne i en GrowCamp er plantene beskyttet mot flygende og krypende skadedyr.

Siden vi fikk GrowCamp et godt stykke ut i dyrkningssesongen, har vi «juksa litt» for å kunne teste ut hvordan den fungerer i praksis. Vi plantet ut tre cherrytomatplanter, seks brokkoliplanter og ti salatplanter i de tilsammen tre jordbakkene. Da var det ganske fullt.

Hva kan du dyrke i GrowCamp? Dropper du jordbakkene, kan du egentlig plante hva du vil, så lenge du har dyp nok jord. Men med jordbakker begrenser det seg til ting som vokser over jorda, evt små rotgrønnsaker som reddiker. Du velger selv om du sår inne og planter småplantene i GrowCamp, eller om du sår direkte i GrowCamp. For eksempel salat går det fint å så direkte.

Selv om GrowCamp først og fremst markedsføres for bruk til kjøkkenhage, tenker vi at det kan ha andre bruksområder også. For eksempel til herding av sommerblomster før utplanting om våren – plastveggene skjermer jo for trekk, samtidig som insektsnettingen demper sollyset litt.

En annen fordel med GrowCamp er at insektsnettingen skjermer mot sterk sol og hardt regn. Insektsnettingen slipper dessuten inn 90 prosent av regnvannet, slik at det i praksis ikke blir noe ekstra vanning sammenlignet med å plante på friland eller i krukker ute.

Monteringen av planteteltet gikk kjapt og greit.
Monteringen av planteteltet gikk kjapt og greit.

GrowCamp kan også forlenge grønnsakshagesesongen i begge ender. Bruker du plastveggene/-taket, vil du klare å holde temperaturen litt høyere enn ute, samt skjerme for vind og trekk. Du bør likevel ikke plante ut skjøre planter når det er fare for nattefrost, men det kan du jo heller ikke i et vanlig kaldt drivhus.

Det er ikke spesielt vanskelig å montere en GrowCamp, selv om det er mange deler. Men det er svært viktig å følge bruksanvisningen til punkt og prikke, gjør du noe feil er det trolig nærmest umulig å rette det opp igjen. Det er ingen vanlige skruer, kun spesialtilpassede plastskruer du setter inn med et medfølgende verktøy. Vi har ikke prøvd, men det er virker som det går an å demontere taket/overbygget og ta av. Det kan være praktisk med tanke på vinterlagring. Ifølge produsenten skal GrowCamp tåle å stå ute hele året, men vi tror nok at levetiden øker hvis du tar av taket om vinteren.

Konklusjonen så langt er at GrowCamp er et produkt som fungerer slik som produsenten sier det skal gjøre. Med dette produktet er det langt enklere å dyrke grønnsaker uten å risikere at de blir spist opp av snegler og insekter. Du slipper å sprøyte mot alskens utøy, og har full kontroll på hva du får i deg. Det er også lett å plassere på grunn av størrelsen, og det gir en god arbeidshøyde. Som andre opphøyde bed vil du også sannsynligvis kunne få større avling enn i en åker, siden du fyller på ny, god og porøs jord hvert år.

På minussiden vil vi nevne at GrowCamp etter vår mening ikke er spesielt pen å se på. Den er litt «plastikk-aktig», men på den annen side er heller ikke vanlige drivhus spesielt pene. Prisen er også noe høy med tanke på at det er mulig å få kjøpt enkelte vanlige drivhus til omtrent samme pris. (Da kommer riktignok fundament og montering i tillegg.)

Vi tar forbehold om at denne testen er skrevet kun etter noen få dagers bruk av produktet.

Detaljer om testproduktet

GrowCamp Basic (hovedmodul) inkl 3 jordbakker og 2 plantebrett
Pris: Hovedmodulen koster 2099,- danske kroner i nettbutikken GrowCamp.dk.
Leveres flatpakket.
Cirka tidsbruk på montering: 2-3 timer (1 person)
Mer info om produktet: www.growcamp.no