Lupinene skal vekk fra veikantene!

Har du vært på bilferie i sommer har du sikkert lagt merke til alle de lilla lupinene som vokser i norske veiskråninger. Nå skal de utryddes.

For noen år siden kom Statens vegvesen på den «geniale» ideen at de skulle så lupiner i skråninger langs veiene.

Nå har det samme vesenet funnet ut at det ikke var så lurt.

De vakre blomstrene fortrenger nemlig annen vegetasjon, og står derfor på Norsk svarteliste 2012 som er en oversikt over alle uønskede plantearter i norsk natur. Der står forøvrig også rynkerose (Rosa rugosa), som er en annen plante vegvesenet har plantet i skråninger og rundkjøringer.

Statens vegvesen har satt seg fore å få vekk lupinene fra grøftekantene.
Statens vegvesen har satt seg fore å få vekk lupinene fra grøftekantene.

Hva er egentlig problemet med at det vokser lupiner i veikantene, vil noen kanskje si. Blomstringen er jo penere enn kratt og ugress. Vi synes også lupiner er pene, men synes det bør vokse andre ting i grøftekantene også, som for eksempel geitrams, prestekrager og blåklokker. Dette vokser stort sett ikke i skråninger med lupiner.

Problemet med lupiner er også at de ikke er så lett å bli kvitt, hvis de først er blitt etablert et sted.

De sprer seg veldig raskt med frø og er ikke avhengige av kjærlig omsorg for å trives. Statens vegvesen har derfor satt i gang en lupin-aksjon i flere fylker denne sommeren, der de skal prøve å bli kvitt lupinene. Dette skal blant annet gjøres med kantslått før lupinene setter frø, og også sprøyting med glyfosat.

Har du lupiner i hagen, trenger du imidlertid ikke å gå til så drastiske skritt. Det er egentlig ganske enkelt å hindre lupiner i å spre seg i en privat hage. Du bare klipper av blomsterstanden før den har fått satt frø, da vil den ikke spre seg.

Årsaken til at lupiner tar overhånd, er at vegvesenet og også en del private hageeiere har latt lupinene vokse fritt, uten å begrense frøspredningen.

De blå lupinene er blitt et vanligere syn enn geitrams og mjødurt.
De blå lupinene er blitt et vanligere syn enn geitrams og mjødurt.