Sneglefelle som drukner brunsnegler i øl

Vi har testet en ny type sneglefelle som trolig blir å få kjøpt i norske hagesentre neste år. Prinsippet er å la brunsneglene drukne i øl, uten at de i trenger å berøres av menneskehender. En sneglepub, med andre ord.

At snegler tiltrekkes av øl, er etterhvert en kjent sak. Og det er ikke alkoholen de lokkes mot, Munkholm eller annet alkoholfritt øl fungerer like bra som pils. Det er noe med lukta, åpenbart.

Fyll fellen med øl (gjerne alkoholfritt) og gjem den mellom plantene.
Fyll fellen med øl (gjerne alkoholfritt) og gjem den mellom plantene.

De nye sneglefellene, som den danske produsenten kaller «dræbersneglefælder», er en trekantet plastbeholder med to store og to små hull. Du fyller beholderen med cirka 3 dl øl, og plasserer den deretter på et sted du vet sneglene trives godt. Under en busk, for eksempel.

Så er det bare å vente på at de øltørste sneglene kryper inn i «puben». Gjør de det, er løpet kjørt – de drukner i øl.

Ifølge produsenten kan du samle inntil 25 snegler i beholderen. Vi tipper de rommer flere, i hvert fall små snegler. Og når du synes det er fullt nok, snur du sneglefellen opp-ned og tømmer ut ølet gjennom to små hull. Sneglene forblir på innsiden, og du kan kaste hele beholderen i en søppelpose.

Når fellen er full av snegler kan du kaste den i søpla.
Når fellen er full av snegler kan du kaste den i søpla.

Alt i alt er dette en hygienisk og praktisk løsning for å samle inn de forhatte brunsneglene, uten at du trenger å ta på dem med hendene. De fylles heller ikke så lett med vann hvis det regner, som det gjør hvis du for eksempel bruker en isboks med øl i som sneglefelle.

Men har du veldig mange brunsnegler i hagen, er det nok fortsatt mest effektivt å samle dem inn for hånd. I hver sneglefelle kommer det kanskje 10-20 hver natt, vi samler fort 100 for hånd i løpet av en halvtime på kvelden i vår hage.
Plasser sneglefeller rundt omkring i hagen, i nærheten av der det pleier å være mye snegler.
Plasser sneglefeller rundt omkring i hagen, i nærheten av der det pleier å være mye snegler.

Vi bruker gummihansker, samler i en plastpose og legger dem deretter i fryseren. De kan også drepes ved at du klipper dem i to, eller tømmer varmt vann på dem. Noen legger dem i sola for å «steke», det skal visst også fungere.

Et av gjenganger-rådene for å ta livet av sneglene er å bruke salt. Det er vi skeptiske til. Det virker, ja, men det er lite heldig å strø om seg med salt, enten det er i hagen eller naturen. Bare se på plantene i veikanten langs motorveier som er blitt saltet!

Øl er mer miljøvennlig enn å bruke salt i sneglebekjempelsen.
Øl er mer miljøvennlig enn å bruke salt i sneglebekjempelsen.

Sneglefellene importeres av firmaet Nordic Garden, som sier at de skal komme i salg fra neste år i hagesentrene. Hva prisen vil være har vi ikke fått opplyst.

Les mer om krigen mot brunsneglene

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.