Hva virker best mot brunsnegler?

Hundrevis av brune, sleipe skapninger bor i hagen vår. Iberiaskogsneglene er kommet til Norge for å bli, men vi akter å fordrive dem fra vår tomt.

På dagtid merker vi dem ikke så godt. På regnværsdager ser vi dem riktignok skliende ned oppkjørselen, på vei mot snegleparadiset, som av en eller annen grunn er vår hage. Men hvor mange snegler vi faktisk har, oppdager vi ikke før sent på kvelden.

Vi har prøvd Ferramol mot brunsnegler, som fungerer som en slags "selvmordspille".
Vi har prøvd Ferramol mot brunsnegler, som fungerer som en slags «selvmordspille».

Inntil videre er ikke hagen vår noe særlig til matfat for våre brunsleipe uvenner. Vi har ikke så mange saftige planter å by på, det går i blåbærlyng, en blankmispel og litt bringebærkratt. Foreløpig er «hagen» vår for det meste plassert i krukker og kasser på terrassen, og dit kommer ikke brunsneglene (iberiaskogsneglene, brunskogsneglene). De har derimot klart å komme seg opp i krukkene med overvintret Hebe ved inngangspartiet, og begynt å jafse i seg blader. Fysj!

Vi har imidlertid store planer for hagen vår i sommer, og ønsker å få den mest mulig sneglefri før vi begynner å plante på nytt. Ingen vits i å koste på store summer for å fore en gjeng snegler!

Men hvilket våpen er best i krigen mot brunsneglene? Vi har hørt at det mest effektive er å bruke nematoder, etter en metode utviklet av sivilagronom Torstein Mo fra Elnesvågen utenfor Molde.

De er store og sleipe og finner alltid noe å spise i hagen din...
De er store og sleipe og finner alltid noe å spise i hagen din…

Denne metoden går i korte trekk ut på å utnytte det faktum at brunsneglene er kannibaler. Ved å lokke dem til å spise sine egne døde slektninger, vil de i løpet av relativt kort tid utslette seg selv.

Problemet er bare at nematodene, som selges under produktnavnet Nemaslug, er omtrent umulig å oppdrive for tiden. Dette er ferskvare, og hagesentrene får bare inn noen få pakninger om gangen.

Vi har derfor inntil videre prøvd ut noen andre metoder for å bli kvitt utyskene:

Plukking for hånd: Meget effektivt, men fryktelig ekkelt. Gummihansker anbefales sterkt. Du må også vente til sent på kvelden, det er først nærmere midnatt at sneglefesten virkelig tar av. Det er også da du oppdager hvor utrolig mange snegler du faktisk har i hagen din…

Vår erfaring er at det mest effektive er å plukke for hånd.
Vår erfaring er at det mest effektive er å plukke for hånd.

Øl: Også ganske effektivt. Vi fylte øl i en isboks og satte i en sneglevennlig krok av hagen. I løpet av noen timer lå minst 20 snegler og badet i Munkholm (vi spanderer ikke pils på snegler!). Det er helt riktig at snegler blir tiltrukket av øl.

Ferramol mot snegler: Et middel som skal fungere på den måten at sneglene blir fristet til å spise det, med det resultat at de mister matlysten. Deretter vil de gå inn i en krok, grave seg ned i jorda, og dø. En slags selvmordspille for snegler med andre ord. Virkestoffet i Ferramol er en jernforbindelse, og det skal ikke være farlig for naturen å bruke det. Det er jo godt å høre, men inntil videre ser det ikke ut som sneglene er enige i at dette er så gjevt. Vi forsøkte å lokke noen selvfangede snegler mot åten, men de gikk heller motsatt vei. Imidlertid kan det være at det fungerer annerledes når det får ligge over litt tid, og sneglene får spise i fred uten bare å tenke på å rømme fra sine «fangevoktere».

Hvis sneglene spiser Ferramol, vil de grave seg ned og dø.
Hvis sneglene spiser Ferramol, vil de grave seg ned og dø.

Foreløpig konklusjon:

Det enkle er ofte det beste. Skal du bli kvitt sneglene på kort sikt, er det bare å begynne å plukke…

I tillegg er det viktig å gjøre forholdene så lite gjestmilde som mulig for sneglene. Fjern gjemmesteder i form av høyt gress/ugress, for eksempel.

PS: Vil også anbefale å lese bloggen Min villahage som har skrevet mye om hvilke planter som får stå i fred for brunsneglene.

Legger du ut Ferramol i bedene får du kanskje ha plantene litt mer i fred.
Legger du ut Ferramol i bedene får du kanskje ha plantene litt mer i fred.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut