Plagsomme kviser? Prøv ringblomst!

Ringblomst er en av de mest kjente urteplanter, som blant annet skal virke mot hudproblemer av alle slag.

Som relativt ferske «såere» har vi valgt å satse på sorter som skal være lette å få til. Ringblomst (Calendula officinalis) er i så måte ganske idiotsikkert. Noen kaller planten for morgenfrue. Frøene er store, de spirer lett og vokser fort. De er heller ikke så utsatt for utøy, og kan plantes ut ganske tidlig.

De gule blomstene er faktisk spiselige! Prøv dem i salaten, da vel.
De gule blomstene er faktisk spiselige! Prøv dem i salaten, da vel.

Vi sådde våre ringblomstfrø cirka 1. april, og plantet dem ut i blomsterkassene i mai. For noen dager siden, altså i slutten av juni, begynte de å blomstre. Vakkert!

Ringblomst er ellers en plante som har lange tradisjoner som nytte- og medisinplante. For eksempel kan du lage te av kronbladene – dette skal virke krampeløsende, galledrivende og blodrensende. Den er også en velbrukt urt mot hudproblemer av alle slag, fra kviser, til bleieutslett til såre brystvorter. Skal også virke mot fotsopp.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Her er en nettside som skriver mer om ringblomst som medisinplante.

Både blomstene og bladene er spiselige, for eksempel kan du bruke kronbladene som et fargerikt innslag i en salat. Eller du kan bruke dem som et langt billigere alternativ til safran.

2012_06_30_6854

Ringblomst kan også tas inn som buketter og tørkes hvis du ønsker det. Men husk å knipe av visnede blomster, dette forlenger blomstringen. Dette er en ettårig sort, men den frør seg lett, så hvis du planter ringblomster ut i et bed i hagen vil du kanskje oppleve at de spirer igjen til neste vår. Det er da ikke den opprinnelige planten som kommer igjen, men nye, frøformerte.

Du lurer kanskje på om det er andre sommerblomster det går an å så selv? Og, ja, det er det. Det er blant annet flere andre gule/oransje sorter som er lette å få til. For eksempel:

Solsikker (Hellianthus) – men skal du ha dem til å blomstre før det blir høst, bør du velge en lav sort.

Fløyelsblomst (Tagetes) – er blant annet mye brukt i kjøkkenhage fordi planten sies å skremme vekk insekter.

Blomkarse (Tropaeolum majus) – en spiselig, klatrende sommerblomst.

Stemor, petunia, pelargonia og de andre typiske ampelplantene du får kjøpt i hagesentrene, er for litt viderekomne å så selv. For at du skal få blomstring tidlig på sommeren, må de såes allerede i januar-februar, og da trenger du vekstlys. Ønsker du ikke å kjøpe store, dyre planter, har mange hagesentre småplanter/stiklinger til salg tidlig om våren, som du kan drive videre selv innendørs eller i drivhuset.

2012_06_30_6855

2012_06_30_6778
Ringblomst passer fint for eksempel i en blomsterkasse.
Hageguiden