Endelig – innlegg om spirea på Spirea!

Her kommer bloggen Spirea.no sitt første innlegg om, ja nettopp: Spirea!

I skrivende stund blomstrer fortsatt noen av de hvite spirea-sortene, og de rosa sortene er snart i gang. Spirea er blitt veldig populære de siste årene, og det er ikke så rart. De små buskene er både pene og ikke så altfor krevende. De fleste sortene er hardføre, noen går helt opp i klimasone H6 til H7. Og høyden varierer fra små busker på knappe halvmeteren til større busker på opptil et par meters høyde.

De fleste kjenner sikkert til brudespireaen, Spirea cinerea, også kalt Grefsheim-spirea. Denne blomstrer allerede i mai, og har ganske kort blomstringstid. Etter det er ikke busken noe særlig å se til, synes vi. Andre typer spirea, som bjørkebladspirea og prinsessespirea, er ypperlige til skråning og har en penere vekst.

Bjørkebladspirea er lett å lykkes med.
Bjørkebladspirea er lett å lykkes med.

Botanisk hører spirea inn under rose-familien, og alle sortene er løvfellende busker som trives i vanlig hagejord. Den beste plasseringen av buskene er på et solfylt sted, men noen sorter tåler også å stå i noe skygge. Bjørkebladspirea samt de rosa sortene bør klippes litt i tuppene hvert år, de andre bør foryngelsesbeskjæres.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Her er en presentasjon av de mest vanlige spirea-sortene:

HVITE SORTER
Brudespirea Spirea x cinerea ”Grefsheim”

H7 (også kalt Grefsheimspirea) Cirka 1,2 meter høy busk med elegante, overbøyde greiner. Blomstrer tidlig, på varme steder i landet starter blomstringen allerede i begynnelsen av mai. Veldig vakker når den blomstrer, men dessverre varer det ikke så lange, særlig ikke i regnvær. Brudespirea bør foryngelsesbeskjæres ved at du klipper vekk gamle greiner helt nede, ellers blir den fort veldig stor og brun. Tåler også å bli skjært helt ned med motorsag, da vil den komme fra roten. Kan planter solitær (enkeltstående), i grupper eller som uklipt hekk.

Bjørkebladspirea Spirea betulifolia

H8 Lav og kompakt tett busk med hvite, flotte blomster i mai, blir cirka 1 meter høy. Bladverket er frodig og friskt og ligner på bjørkeblader. Meget fin høstfarge, går fra sterkt gult over i rustrødt. Kan beskjæres ved å klippe litt i tuppene tidlig på våren. Bjørkebladspirea er meget fin i grupper og som skråningsbeplantning. Den vokser tett sammen og holder ugresset nede. Tåler også godt byklima.

Sommerspirea Spirea nipponica ”Snowmound”

H7 (også kalt Snøfjellspirea) Vakker busk med overhengende greiner, blomstrer overdådig på bueformede greiner i juni. Blir cirka 1,5 meter høy og like bred. Vekstformen er opprett. Gror godt i nesten all slags hagejord og passer både som solitær og i grupper. Veldig godt egnet som hekk, for eksempel mot en vei. Bør plantes i sol for å få rik blomstring.

Bjarkøyspirea er en av de mest hardføre prydbuskene vi har.
Bjarkøyspirea er en av de mest hardføre prydbuskene vi har.
Bjarkøyspirea Spirea chamaedryfolia

H7 Cirka 1,5 meter høy busk med kremhvite blomster i halvskjerm på fjorårsskudd. Guloransje høstfarge. Tåler å stå i skygge, og klarer seg bra i skrinn, næringsfattig jord. Passer til buskplantinger og fri hekk. Planteavstand: Grupper 1 til 3 m. Hekk 0,3 til 0,5 m. En av de mest nøysomme spirea, kan vokse i både sandjord og kalkholdig jord, kyst- og innlandsklima.

Balkanspirea Spirea media ”Finn”

H8 Cirka 1,5 meter høy opprett busk som ligner på Bjarkøyspirea. Har friskt, grønt bladverk, tidlig lauvsprett  og blomstring med rene, hvite blomster. Setter lite rotskudd. En nøysom og svært hardfør plante som tåler godt å beskjæres. Egnet til hekk og gruppebeplantninger.

Gentspirea Spirea vanhouttei

H4 En robust busk som blir cirka 2 meter høy og like bred. Blomstrer flittig i mai og juni. Trives i nesten all slags hagejord. Tåler sol og halvskygge. Fin solitærplante og som uklipt hekk. Vokser raskt, og bør foryngelsesbeskjæres på samme måte som brudespirea. Nøysom plante, tåler vind.

ROSA SORTER
Rosespirea Spirea bumalda ”Anthony Waterer”

H4 (Også kalt Japanspirea) En kuppelformet, liten busk som blir cirka 75 cm høy. Skarpt rosa blomster i skjermer fra juli til september. Trives i vanlig hagejord, i sol eller halvskygge. Fin i grupper eller som lav hekk. Kan klippes ned til 10-15 cm høyde de første par årene etter planting for å få en kraftigere og tettere busk.

Prinsessespirea passer godt for eksempel i skråninger.
Prinsessespirea passer godt for eksempel i skråninger.
Prinsessespirea Spirea japonica ”Little Princess”

H6 (Prinsessespirea) En kompakt, tueformet busk på cirka 60 cm. Svakt rosa blomster i juli og juli. Trives godt i vanlig hagejord. Flotte høstfarger! Velegnet i grupper eller som en lav hekk. Blomstrer ganske lenge. Bør klippes litt i tuppene hvert år for å ta vekk gamle blomsterstander.

Praktspirea Spirea japonica ”Magic Carpet”

H6 Blir i likhet med prinsessespirea en liten, kompakt tue av en busk på maks 75 cm. Klare, rosa blomster i juni-juli og meget spesielt gullgult bladverk som gjør at dette er en plante du har glede av gjennom hele sesongen. Når høsten kommer, blir bladene lysende røde. Bør plantes i sol. Ypperlig til skråninger.

Rubinspirea Spirea densiflora

H7 (Også kalt tuespirea) En cirka 1 meter høy busk med svært kompakt vekst, ligner på bjørkebladspirea. Blomstrer i juli med rosa blomster i halvskjerm. Fin gul høstfarge på bladene. Egnet til beplantning i hekk, grupper, skråninger. Klippes litt i tuppene hvert år.

Norrlandspirea Spirea japonica ”Norrbotten”

H7 Frisk rødrosa farge på blomstene, og busken blir cirka 1 meter høy. Passer til grupper og skråninger. Har en vekst med myke greiner som gjør at den brer seg godt utover. Veldig godt egnet til beplantning i bratte skråninger.

Toppspirea Spirea billardii ”Triumphans”

H8 (Også kalt Billardspirea, Triumfspirea) Spesiell spirea-sort med rød-rosa blomster i ”kjegler” i tuppene, i juni-juli. Blir 1,5 – 2 meter høy, setter noe rotskudd og kan spre seg. Trives best i sol, har ingen spesielle vekstkrav ellers. Egner seg meget godt til masseplanting, for eksempel i skråning. Gamle blomsterstander bør klippes av.

Les også: Disse 5 buskene bør du ha i hagen
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut