Derfor skal du dyrke salat i krukker

- Innhold fra Spirea.no -
Har du aldri prøvd å dyrke noe selv før, bør du starte med salat! Det er enkelt å så, lett å høste og smaker kjempegodt – og er veldig sunt!

Dyrker du salat slik vi foreslår, kan du være selvforsynt med dette gjennom hele sommeren. Du starter med å så innendørs i potter fra april måned. Etterhvert som det blir varmt nok, kan du plante salaten ut i noen større krukker, eller i et opphøyd bed. Du kan så salat gjentatte ganger hele sommeren, det beste er å så på nytt hver tredje til fjerde uke.

Den store fordelen med å dyrke salat i krukker, er at du slipper å måtte dele avlingen med snegler og andre glupske vesener, som det har lett for å bli mye av i en salatåker på friland. Kommer det flygende insekter og forsyner seg, kan du evt. dekke til med en fiberduk.

Rucolasalat smaker for eksempel kjempegodt på pizza.
Rucolasalat smaker for eksempel kjempegodt på pizza.

Salat spirer etter noen få dager, og er klar til spising i løpet av en til to måneder, avhengig av type. Plukksalat er klar til bruk etter 4-6 uker, hodesalat trenger et par måneder. Og siden salat er ferskvare, bør du så på nytt minst en gang i måneden. Står salat for lenge, vil den blomstre og gå i frø, det er derfor ikke noe poeng å så veldig mye om gangen. Varier heller med flere sorter, enn mange salatplanter av samme sort.

- Innhold fra Spirea.no -

NB: Salatfrø spirer dårlig i varme, mange sorter spirer ikke ved temperaturer over 20 grader. Plantene bør ikke tørke ut, men vannes regelmessig og stå i en muldrik og veldrenert jord. I krukke bør du velge en god og næringsrik jord.

Som alt annet som skal gi avling, bør salat gjødsles litt. Cirka fire uker etter planting kan du gjødsle – enten med litt vanlig, pelletert hagegjødsel som du legger oppå jorda – eller for eksempel flytende økologisk plantenæring spesielt for grønnsaker. Eller du kan bruke husdyrgjødsel hvis du har tilgang til dette.

Litt salat gjør seg på de fleste matfat.
Litt salat gjør seg på de fleste matfat.

Vi sådde disse sortene for noen uker siden, og har allerede begynt å spise av noen av dem:

Rucola – også kalt Ruccola eller Salatsennep

(Lat: Eruca sativa)

Denne planten har blitt meget populær i salat de siste årene, med sin særegne, litt krydrete smak. Men de bladene du kjøper i butikken blir jo dvaske og gule nesten med en gang! Dyrker du rucola selv, har du friske blader til pizzaen til enhver tid. Plantene kan høstes allerede 3-5 uker etter spiring, og du kan fortsette å ta av blader helt til den blomstrer. Kan såes direkte i jorda eller i potte. Du kan også dyrke den innendørs, da blir bladene litt mildere på smak.

Rød plukksalat

(Lat: Lactuca Sativa «Red Bowl»)

Plukksalat danner ikke hode, og kan derfor høstes etter hvor mye salat du har behov for. Denne sorten vil være klar høstingsklar cirka 2 måneder etter såing. Kan såes og høstes gjennom hele sesongen.

Isbergsalat

(Lat: Lactuca Sativa «Timo»)

Dette er en mye brukt hodesalat som trolig er Norges mest brukte salat. Smaken er god, og den holder seg frisk ganske lenge. De lysegrønne hodene kan høstes 2,5 til 3 måneder etter såing, slik at du ikke bør så senere enn juni skal den rekke å bli ferdig.

Romanosalat er god i cæsarsalaten.
Romanosalat er god i cæsarsalaten.
Romanosalat

(Lat: Lactuca Sativa «Chartwell»)

En meget velsmakende salat som blant annet brukes i Cæsar-salat. Gir jevne, middels store hoder som kan stå lenge uten å gå i blomst.

Bladsalat

(Lat: Lactuca sativa «Lolla Rossa»)

Denne er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Denne sorten får en rød tone, spesielt i kantene. Kan høstes cirka 2 måneder etter såing. Veldig sprøe og gode blader.

Babybladene på spinat kan spises rå, voksne blader er for eksempel fine å smørdampe.
Babybladene på spinat kan spises rå, voksne blader er for eksempel fine å smørdampe.
Spinat

(Lat: Spinacia Oleracea)

Denne bladgrønnsaken egner seg best til koking eller forvelling, men de første bladene som kommer kan også fint spises rå som salat. Kan høstes også etter at den har gått i blomst, men du bør likevel så nye med et par ukers mellomrom.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*