Er det en frukt? Er det en grønnsak? Rabarbra er ikke lett å sette i bås, men deilig kake blir det i hvert fall av den. Og aller best smaker den nå rundt sankthans.
Alle gamle hager har en rabarbrarot eller to, men ikke vår, dessverre. Derfor kjøpte vi en og plantet i selvvanningskrukke på terrassen.
Går det an å plante rabarbra i krukke, lurer kanskje noen på? Tja. Du vil nok få litt mer avling ved å plante rabarbra ut i hagen, men akkurat i år var ikke det et alternativ for oss. Men rabarbra må man ha! Den nyinnkjøpte godsaken har stått og grodd saftige stilker i en stor selvvanningspotte i snart et par måneder. Nå rundt sankthans er det tid for høsting.
Rabarbra bør nemlig ikke spises etter sankthans, da inneholder stilkene veldig mye oksalsyre, og det er ikke bra å få i seg for mye av. Bladene inneholder veldig mye av denne syren, og bør derfor ikke spises i det hele tatt, verken før eller etter midtsommer. Når det er sagt, skal du spise veldig mye rabarbra før det er dødelig – cirka fire kilo for en voksen for å være eksakt. Så mye rabarbra er det sjelden noen spiser på en gang.
Dersom du kutter ned stilkene nå i juni, vil det komme nye i løpet av sommeren. Hvis du tar dem før de er blitt alt for grove og trevlete, er det bare å spise disse også, det er ingen fare.
I våre barndomshjem var rabarbra noe som bare fantes. Den sto gjerne litt bortgjemt i en mørk krok, og ble øyensynlig større år for år. Planten, som ingen vet om er en grønnsak eller frukt, trives like godt i skygge som i sol, tydeligvis. Noen har også prøvd å drive rabarbra mørkt, dette skal gi søtere og sprøere stilker.
En gang i blant ble noen stilker tatt inn og kokt til suppe eller rabarbragrøt. Rå stilker dyppet i sukker var heller ikke å forakte.
Vi sparte vår lille rabarbra-avling til denne kaken, med oppskrift fra Bjørnhilds kreative kokkesøster Silje. Den smakte kjempegodt, var både store og små skjønt enige om.
Sommerens rabarbragleder
Mørdeig:
200 g hvetemel
125 g kaldt smør
2-4 ss kaldt vann
Fyll:
1 boks seterrømme
1 dl fløte
4 egg
3 ss sukker
Rabarbra i biter, nok til å fylle bunnen av en paiform.
Lag en mørdeig.
Kle en paiform med deigen
Pist sammen ingrediensene til fyllet
Ha rabarbraen over i paiformen
Hell over fyllet
Stekes ved 150 grader til fyllet har stivnet. Serveres lun med is eller krem.
Velbekomme!
Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender
Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!
"Må fylles ut" obligatorisk felt