Nå blomstrer gullregn

I vårt nærmeste nabolag vokser gullregn nærmest vilt. Nå blomstrer de med med flotte, gule ranker!

Allerede da vi flyttet inn i fjor høst, registrerte vi at gullregn (laburnum) åpenbart er et treslag som trives meget godt her på Høyenhall. I hele det nærmeste området rundt der vi bor, vokser det store gullregntrær som ser ut til å trives veldig godt. Og hvis gullregn først trives på et sted, så sprer de seg villig. Dette har åpenbart skjedd rundt oss. Kanskje var det noen som plantet 1 gullregn en gang for mange år siden, og nå er dette ene treet blitt til minst 10.

Vakker, men giftig blomst på gullregnen.
Vakker, men giftig blomst på gullregnen.

Når gullregnen blomstrer, er den veldig flott. De gule, lange rankene er et flott syn mot det grønne bladverket, og det er ikke uten grunn at gullregn ble brukt som midtpunkt i mange gamle hager. Imidlertid er gullregn en plante som står på Fylkesmannen i Oslo og Akershus sin svarteliste over planter du ikke bør plante i hagen. I brosjyren Hagerømlinger kan du lese mer om dette og andre sorter som både Hageselskapet og Mattilsynet fraråder at du planter. Kjennetegnet for disse plantene er at de har veldig lett for å spre seg til andre hager og friområder, de holder seg ikke innenfor hagegjerdet slik de fleste andre prydplanter gjør. Andre eksempler på hagerømlinger er rynkerose (Rosa rugosa), lupiner og fredløs.

Den mest effektive måten å stoppe spredningen av gullregn skal være å luke eller slå plantene mens de er små. Vokser de seg større, er de vanskelige å få bukt med, selv om du sager dem ned vil de gjerne komme med rotskudd.

Et annet problem med gullregn, er at frøkapslene er meget giftige. Bare noen få frø kan være svært farlig for et lite barn som får det i seg, så gullregn er derfor ikke noe man planter i en hage med barn.

Gullregn som selges i norske hagesentre i dag, er vanligvis en hybridgullregn med det latinske navnet Laburnum x waterei «Vossi». Det blir sagt at denne sorten er nærmest steril, og derfor setter lite frø. Enkelte år har den likevel ganske mye frukter, så du bør tenke deg nøye om før du planter denne også.

Men, vakker, det er gullregnen, det skal ingen ta fra den!

I mai-juni blomstrer gullregnen hos oss.
I mai-juni blomstrer gullregnen hos oss.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.