Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen har 24 forskjellige sorter tomater i drivhuset sitt på Holter i Akershus. Vi har fått deres tips til hvordan vi skal lykkes med å få søte, smakfulle og ikke minst modne tomater i år.
– Tomater er greie å ha med å gjøre, beroliger Kenneth og Tommy, som har dyrket tomater i 8 år. De er begge gartnere, forfattere av flere hagebøker, og driver nettbutikken Garden Living. For tre år siden kjøpte de en flott eiendom der de virkelig får utløp for sin store hageinteresse. Her er det både engelsk cottage garden, kjøkkenhage, en eksotisk hage og mye annet.
Årets tomatplanter på Holter ble sådd 14. februar og levde en beskyttet tilværelse innendørs frem til begynnelsen av mai. Deretter ble de flyttet ut i et kaldt drivhus. Nå står de fint oppstilt på geledd i drivhuset, godt gjødslet med hestemøkk.
– Har du plantelys, kan du så tidlig. Har du ikke dette, må du enten vente, eller kjøpe ferdige tomatplanter i et hagesenter, sier Kenneth.
Her på Høyenhall har vi valgt å gjøre begge deler: Delvis sådd egne planter, delvis kjøpt i hagesenteret. Den norske vekstsesongen er nemlig den største utfordringen for å lykkes med å dyrke tomater. Tomater trives best med mye sol og varme, godt med gjødsel og jevn vanning.
– Vi har opplevd å få størst avling ved å dyrke tomater i drivhus, men det går også fint å dyrke tomater i krukker. Sett dem i en lun og varm krok med mye sol, og bruk store krukker. Minst ti liter, råder Kenneth.
Det betyr at våre tomatplanter som står i 20 liters potter på den luneste, mest solrike delen av terrassen skulle ha alle muligheter for å klare seg! Vi gleder oss til tomathøsten!