Seine tulipaner og tidlig allium

I fjor høst anla vi et bed utenfor spisestuevinduet som vi plantet løker i. Nå blomstrer lilla allium og rosa tulipaner i bedet – kjempelekkert!

Løkplanter er fine på den måten at de avløser hverandre i blomstringen.

Først kommer krokus og snøklokker, så følger påskeliljer og scilla, deretter er det slag i slag med perleblomster, tulipaner, pinseliljer og til slutt allium.

Vi har plantet tulipaner og allium sammen i et bed.
Vi har plantet tulipaner og allium sammen i et bed.

Allium finnes i flere forskjellige farger, for eksempel rosa og hvit, men de fleste tenker nok på den som en lilla blomst.

Vår allium heter Allium aflatunense «Purple sensation», og er som navnet sier sensasjonelt vakker. Den kan fint plukkes inn til buketter hvis du ønsker det, eller den kan stå i hagen og blomstre i tre ukers tid.

Helst vil den også stå på en varm, solrik vokseplass, men den kan også trives i skygge. Allium er i det hele tatt ganske nøysom.

Sammen med alliumene satte vi også tulipanløker. En lys rosa sort som heter «Angelique» og blomstrer ganske seint. Den er cirka 50 cm høy, og har doble blomster som noen synes minner litt om peoner.

Denne tulipanen heter Angelique.
Denne tulipanen heter Angelique.

Til slutt et lite tips om planting av løker: Ofte står det på pakningen at de skal plantes med en viss planteavstand, for eksempel 15 cm.

Plant gjerne tettere! Vi har for eksempel plantet løk tett i tett i krukker, og det går bra likevel. En løk gir jo bare en blomst, det ser penest ut når de står litt tett.

Bare husk at løkene skal settes i god jord, og gjødsle med beinmel noen ganger i løpet av sesongen.

Et annet tips vi fikk av hagedesigner Yvonne Dengin, er at det alltid ser mest harmonisk ut hvis du planter store felter med blomster i samme farge. Ikke kjøp en pakke løk i hver farge, det vil bare se kaotisk ut, men velg sorter og farger som harmonerer.

I vår hage har vi mange lilla tulipaner.
I vår hage har vi mange lilla tulipaner.

Etter at løkblomstringen er ferdig, kan du enten velge å ta dem opp for å plante noe annet i bedet, eller du kan bare la dem stå. «De lærde» strides om man skal klippe av frøstanden eller ikke, men uansett må du ikke klippe dem helt ned. Løken må nemlig få samle opplagsnæring til neste år. Løkene må lagres tørt dersom du velger å ta dem opp for å sette dem ned igjen til høsten.

Vi har satt tulipaner både i bed og i krukker.
Vi har satt tulipaner både i bed og i krukker.

2012_05_30_0325

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut