Dyrke jordbær på terrassen

Du trenger ikke å ha en stor åker tilgjengelig for å kunne dyrke jordbær. En krukke på terrassen kan også brukes til å dyrke verdens beste dessert!

Vegghengt jordbæråker er perfekt på terrassen.
Vegghengt jordbæråker er perfekt på terrassen.

I vår hage er det definitivt verken plass eller terreng til jordbæråker. Bjørnhild har dessuten vokst opp i en familie som dyrket jordbær profesjonelt for salg, og har nok et litt mindre romantisk forhold til disse bærene enn de som bare har spist dem med sukker og fløte.

Oppskriften på å lykkes som hobbygartner, er at du dyrker først og fremst for å nyte, ikke for å slite, er vår filosofi. Jordbærplanter i krukker er perfekt for oss – ikke noe ugressluking, lett å plukke, og enkelt å følge med på om plantene trives. I to store krukker har vi plantet Corona, som er den mest brukte sorten av profesjonelle dyrkere i dag. Det blir store, søte bær som ikke er så utsatt for sykdom som mange av de «gamle» sortene var.

Jordbærsorten Tristan har rosa blomster og er pen også som prydplante.
Jordbærsorten Tristan har rosa blomster og er pen også som prydplante.

I tillegg kjøpte vi en spesiell plantepose hos BoGrønt Sten Gård & Gartneri i Drammen, som rett og slett fungerer som en vegghengt jordbæråker. Posen har hull som plantene stikker ut av, og kan henges i en krok på veggen. Jordbærene er av typen Tristan, som er en remonterende sort med rosa blomster.

Tristan er veldig søt

Vi har ingen tidligere erfaring med denne, men bærene er prøvesmakt – veldig søte og gode! Litt rar fasong riktignok, men det har ikke noe å si for smaken. Dessuten er plantene i seg selv veldig dekorative, og danner et flott blikkfang på veggen. For å få den til å overvintre, kan du legge hele posen ned og grave den ned i snøen, men strengt tatt regner vi med at den blir ettårig.

Jordbær er uansett planter som bør skiftes ut hvert tredje eller fjerde år for at du skal få noe særlig avling. Plantene gir mest bær i år to etter planting, deretter blir bærene mindre i størrelse, og ikke så stor avling heller. Da er det greit at det er veldig lett å lage egne jordbærplanter selv: Jordbærplantene danner nemlig egne avleggere/utløpere som du kan klippe av og plante.

Her var et modent bær!
Her var et modent bær!

Når du planter i krukke er det svært viktig å vanne ofte, og dessuten gjødsle. Spesielt viktig er dette for planter som skal bruke mye av kraften på å lage bær eller frukter, som jordbær. Det finnes mange gode typer flytende plantenæring du kan bruke hver gang du vanner, eller du kan bruke langtidsvirkende krukkegjødsel som gir næring over en lengre periode. Vanlig pelletert hagegjødsel kan også brukes.

Jorda du planter i, har også stor betydning for hvor frisk og frodig planten blir. Kjøp en god plantejord, og bland gjerne inn litt kugjødselkompost, så gir du plantene en god start.

Jordbærene har litt "rar" fasong, men smaker kjempegodt.
Jordbærene har litt «rar» fasong, men smaker kjempegodt.

Jordbær er dessverre ganske utsatt for sykdom. For eksempel gråskimmel, det har du sikkert sett. Da blir bærene helt dekket av grå «mugg». Det som er viktig hvis du får dette på dine jordbær, er å være raskt på pletten med å fjerne sykdomsinfiserte bær og klippe av stygge/infiserte.

Nok et argument for å plante jordbær i krukker: Da er det lett å følge med.

2012_05_28_0219

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.