Bregneparadiset i Svartdalen

- Innhold fra Spirea.no -

Urskog er kanskje ikke det første du forbinder med Oslo. Men det finnes faktisk noen urskogsområder, blant annet i Svartdalen ved Alnaelva. Og rett ved der er vi så heldige å bo!

Det som kjennetegner urskog er at det er et skogsområde som stort sett får være i fred. Når et tre faller ned, blir det ikke fjernet, og vegetasjonen får utvikle seg slik naturen selv vil.

Henrik fanget mange fine fotomotiver.
Henrik fanget mange fine fotomotiver.

Tore og Henrik har vært på fotosafari i Svartdalen, og fant veldig mye spennende. Blant annet hadde bregnene som kler store deler av skogbunnen vokst seg kjempehøye bare i løpet av noen dager. Det er også masse fugler som trives godt i det litt trolske landskapet, og er du heldig kan du fort treffe på et rådyr eller grevling også. Det hadde du kanskje ikke trodd var mulig bare noen få minutters gange fra Oslo sentrum!

2012_05_24_4822

- Innhold fra Spirea.no -

Bregner er urplanter som trolig er blant de eldste vekstene på jorda, og det finnes flere tusen sorter. I Norge vokser det 45 ulike bregnearter. En av de mest vanlige er ormetegl, som det vokser mest av i Svartdalen. Bregner formerer seg ved hjelp av sporer, og ikke frø.

Området langs Alnaelva har også en lang historie som et av landets viktigste industriområder. Blant annet holdt Kværner Brug til i nedre del av Svartdalen helt frem til det ble nedlagt i 1999. Her ble det blant annet produsert vedovner. I dag er området sør for Svartdalen kjent som Kværnerbyen, et stort boligområde under utbygging.

Alnaelva renner åpent gjennom Svartdalen før den går i rør ved Kværnerbyen.
Alnaelva renner åpent gjennom Svartdalen før den går i rør ved Kværnerbyen.

Svartdalen er i dag et meget populært turområde, særlig etter at turvei D10 ble åpnet i 2011 som en del av Alnastien. Det er nå bygget gangbruer og tilrettelagte stier som forbinder Kværnerdalen i sør med Bryn i nord. I søndre del av Svartdalen er det anlagt en park, Svartdalsparken. Dette er en perle av en park, som heller ikke er så overbefolket på varme dager som de fleste andre parkene nær Oslo sentrum.

Turvei D10, også kalt Alnastien.
Turvei D10, også kalt Alnastien.

2012_05_24_6297

2012_05_24_6279

Takket være midler fra Groruddalssatsingen er Svartdalen blitt et tilgjengelig turområde for folk i nærmiljøet. Her gikk det ikke an å gå før det ble bygget broer.
Takket være midler fra Groruddalssatsingen er Svartdalen blitt et tilgjengelig turområde for folk i nærmiljøet. Her gikk det ikke an å gå før det ble bygget broer.

2012_05_24_4813
2012_05_24_4757

2012_05_24_4747

- Innhold fra Spirea.no -