Urter er perfekt å plante i krukker

Krydderhagen bør være så lett tilgjengelig som mulig fra kjøkkenet og grillen. Derfor er det perfekt å plante urter i store krukker.

De siste årene er det blitt godt utvalg av forskjellige urter i matbutikkene. De er grønne og lekre når du kjøper dem, men holder dessverre ikke så lenge på kjøkkenbenken.

Har du ikke plass ute, kan du ha krydderplantene i vinduskarmen.
Har du ikke plass ute, kan du ha krydderplantene i vinduskarmen.

Jorda som følger med «butikk-urtene» er næringsfattig og tørker fort ut. Det er dessuten vanligvis alt for mye plante i forhold til mengden jord. Urtene er først og fremst laget for å konsumeres der og da, det er ikke meningen de skal vokse videre hjemme hos deg. Bortsett fra basilikum, trives heller ikke krydderplanter noe særlig inne på kjøkkenbenken, det blir fort for varmt og tett i pottene.

Det betyr imidlertid ikke at urter er vanskelige planter å lykkes med. Kjøper du krydderurter i hagesenteret, får du planter av bedre kvalitet, som står i bedre jord. Hvis du ikke tillegg planter disse over i større krukker, og lar dem stå ute, kan du høste urter hele sesongen. Du kan for eksempel plante to forskjellige sorter i hver krukke, det er både dekorativt og praktisk. Vi har plantet gressløk sammen med oregano, og timian sammen med persille.

Gressløk og oregano er hardføre planter som klarer seg fint i en krukke ute.
Gressløk og oregano er hardføre planter som klarer seg fint i en krukke ute.

Vi har også plantet mynte, men denne får stå i en krukke for seg selv. I fjor oppdaget vi nemlig at mynte er å regne som et ugress som fort tar overhånd over alt som vokser i nærheten. Du må i hvert fall aldri finne på å plante mynte ute i hagen, da vil du veldig fort få en hage full av bare mynte. Så fremt du ikke drikker enorme mengder mojito, er ikke det noe å trakte etter…

Ikke gjem bort urtene

Det er mange typer urter som er fine å bruke i matlaging. Gressløk er kjempefin i eggerøre eller i potetsalat, for eksempel. Timian passer på potetene, til fisk eller i supper, for å nevne noe. Rosmarin passer til lam eller annet kjøtt, oregano er pizzakrydderet. Og både poteter og andre retter får en ekstra spiss med en liten persillekvast på toppen. Dill kan du også plante, godt til gravlaks. Spiser du mye indisk mat eller er glad i hjemmelaget tomatsalsa, bør du ha koriander i urtehagen.

Det viktigste med en urtehage er ikke at du har veldig mange forskjellige sorter, men at den er lett tilgjengelig fra der du lager mat. Du bør helst se dem fra kjøkkenet, slik at du kommer på at du skal ta inn noen kvaster og bruke. Står på et mer bortgjemt sted, er faren større for at de ender som et nedgrodd felt du ikke helt husker hva er.

Basilikum tåler ikke trekk, og bør stå inne.
Basilikum tåler ikke trekk, og bør stå inne.

Basilikum skal stå inne

Basilikum er kanskje den mest anvendelige av alle urter, men den trives ikke så godt utendørs. Den er veldig sårbar for trekk og kulde, så den trives best inne på kjøkkenet. Vi er ikke så flinke til å få basilikum til å leve lenge, så vi sår heller med ny jevne mellomrom slik at vi alltid har den fersk og tilgjengelig. I år har vi prøvd rødbladet basilikum i tillegg til den vanlige grønne, den er både dekorativ og god på smak.

Krydderplanter lukter godt og gir maten en ekstra piff.
Krydderplanter lukter godt og gir maten en ekstra piff.

Mange urter er flerårige, men det kan nok være litt vanskeligere å få dem til å overleve i krukke enn om de plantes rett i jorda. Vi synes ikke det er så farlig, krydderurter er billige planter å kjøpe, og går dessuten fint an å så selv for de som har bedre tålmodighet.

Alle krydderurter trives best dersom de får en del sol, og de trenger jevnlig vanning og gjødsling et par ganger i løpet av sesongen. Ellers krever de ikke noe annet enn å bli spist.

God appetitt!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut