Vinterved fra egen tomt!

Hele familien ble satt i arbeid med øks, vedkløyver og kompostkvern – og nå er store deler av vinterveden sikret. Hugget på egen tomt, til og med. SE VIDEO

Hvem som helst kan rammes av «vedsjuken», også byfolk som oss. Etter å ha bodd i et hus med vedfyring i en vinter, kan vi ikke skjønne hvordan vi klarte oss uten. Men da må vi ha ved. Frem til nå har vi kjøpt ved i sekker på Smart Club og andre steder, men nå har vi altså steget betydelig i Lars Mytting ved-hierarki.

I boka Hel ved, kommer det frem at det er en klar rangordning blant vedfyrere. Nederst på rangstigen er de som fyrer med briketter fra Ikea. Det er ikke stort bedre å kjøpe ved på bensinstasjon, eller kjøpe ved etter behov. Og øverst troner de som hugger selv, så klart.

Klikk på videoen under for å se vedkløyveren og kompost-kvernen i aksjon

Som vi tidligere har skrevet om i bloggen, hadde vi besøk av onkel Arne (for øvrig med eget kapittel i Ved-boka) med motorsaga for et par dager siden. Han anbefalte på det sterkeste at vi gikk til innkjøp av en vedkløyver, da det ville være både tidkrevende og slitsomt å få hugget opp all veden med øks. Vi sjekket litt på nettet, og fant en vedkløyver til en grei pris på Biltema. 4 tonns trykk holder i massevis til vårt behov, selv om ved-proffene har maskiner med dobbelt så mye trykk. Vi har jo ikke tenkt å begynne med ved som heltidsjobb.

Vedkløyveren kan opereres av familiens yngste, men OBS: Må være under tilsyn av voksne.
Vedkløyveren kan opereres av familiens yngste, men OBS: Må være under tilsyn av voksne.

Vedkløyveren viste seg å være utrolig effektiv. Selv de største kubbene gikk som en lek for maskinen, og vedstablene våre ble raskt både høye og brede. Andreas og Henrik fikk jobben med å bære og stable veden etterhvert som maskinen kløyvet.

Vi kjøpte også en kompostkvern, eller fliskutter som noen kaller den. Dette var et smart kjøp! Etter tre digre furuer blir det nødvendigvis en god del kvist og bar. Hvor skal man gjøre av dette? Det er selvfølgelig mulig å kjøre det på hageavfallsmottaket på Haraldrud, men så mye kvist tar både tid og plass. Kompostkverna gjør om kvist til finkuttet flis, noe som er mye mer håndterbart for oss. Vi brukte det som fyllmasse på oversiden av en mur der det ligger masse gammelt skrot, stein og så videre. Om et par-tre år vil forhåpentligvis flis og bar bli omdannet til jord, og vi kan plante noe der.

En kompostkvern er greit å ha hvis du har mye kvist.
En kompostkvern er greit å ha hvis du har mye kvist.