Planlegge hage? Start med grunnarbeidet!

Har du som oss planer om å gjøre forandringer i hagen i sommer? Husk at det viktigste for et godt resultat er at du gjør et skikkelig grunnarbeid.

Noen tror at de får en vakker hage bare ved å grave noen hull og stikke noen planter ned i jorda hist og pist. Det blir sjelden vellykket, og som de fleste vet er det heller ikke plantene som koster mest i en hage .Hagedesigner Yvonne Dengin, blant annet kjent fra flere NRK-serier og forfatter av flere hagebøker, mener plantene er for hagen det puter og gardiner er for interiøret. Ergo det du kjøper til slutt, når alle de store «møblene» er på plass.

Skal du felle trær, bør det gjøres før du begynner å anlegge hagen.
Skal du felle trær, bør det gjøres før du begynner å anlegge hagen.

Før du i det hele tatt setter spaden i jorda, er det greit å ha gjort seg opp en formening om følgende:

Hvordan ønsker du å bruke hagen?

Skal det være lekeplass for barna, kjøkkenhage, et sted å sole seg, utestue, et sted der du får sluppet fri din «indre bonde», eller vil du bare ha en hage som er pen å se på?

Hvor mye plass har du til rådighet?

En vellykket hageplan bør tegnes opp på millimeterpapir. Da er det lettere å beregne mengder og materialbruk. Du kan lage en hageplan selv, eller, hvis du har tykk lommebok, leie en hagedesigner eller landskapsarkitekt til jobben. Og uansett hvor stor hage, må du antagelig kompromisse litt med hva hagen skal inneholde. Det er ikke sikkert det funker så godt med fotballbane ved siden av kjøkkenhagen, for å ta et eksempel.

TIPS: Det finnes flere nettverktøy for deg som ønsker å designe din egen hage. Her er noen vi anbefaler.
Planlegg hagen slik at du sitter igjen med en arbeidsmengde som passer deg og din livsstil.
Planlegg hagen slik at du sitter igjen med en arbeidsmengde som passer deg og din livsstil.
Hvor mye tid ønsker du å bruke på hagearbeid?

Noen elsker å stelle og stulle i hagen i timevis, andre synes det er et ork bare å ta en runde med gressklipperen. Velger du å anlegge en arbeidskrevende hage som du egentlig ikke har tid til, blir det fort både gjengrodd og mye dårlig samvittighet.

Som sagt: Grunnarbeidet er alfa og omega for å få et godt resultat, i hagen som ellers. Bruk god tid på planleggingen før du setter i gang. Har du ikke råd til å gjøre jobben skikkelig med en gang, er det bedre å vente et år enn å ende opp med et dårlig resultat.

Belegningsstein kan tas opp og gjenbrukes i den nye hagen.
Belegningsstein kan tas opp og gjenbrukes i den nye hagen.

For å ta et eksempel fra vår egen hage, som vår familie overtok i fjor høst: Det er ganske tydelig å se at tidligere eiere ikke har vært noen utpregede hagemennesker. Riktignok er tomta bratt, og deler av «hagen» ligger på skyggesiden, men potensialet er utrolig mye større enn det som er utnyttet. Men for å komme dit, er vi helt nødt til å gjøre noen grep:

  • 6-7 store furutrær med tilhørende rotsystemer må hugges og fjernes. Her skal vi få hjelp av en onkel med motorsag, og deretter en anleggsgartner med minigraver.
  • Det må fylles på et STORT lass med matjord. Pr nå er det så lite jord at det kun er blåbærlyng og bringebærkratt som trives.
  • Vi trenger også en ny trapp som skal gi adkomst til forsiden av huset. Det er en trapp der i dag, men den er vaklevoren og oppleves utrygg.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut