Perfekt vær til å gjødsle plenen!

Det beste tidspunktet for å gjødsle plen, er rett før et regnvær! Det er heller ikke feil å gjødsle plenen i regnvær!

Et par plussgrader og regntunge skyer frister ikke akkurat til de voldsomme hageutskeielsene, men en ting passer det fint å gjøre: Gjødsle plen.

Hvis du gjødsler nå rett etter at snøen er blitt borte, gir du plenen en kickstart slik at den blir fin og grønn gjennom hele sesongen.

Ta en neve gjødsel i hånden, og strø utover.
Ta en neve gjødsel i hånden, og strø utover.

Det finnes egen plengjødsel å få kjøpt, men vi bruker vanlig hagegjødsel til plenen. Den er i pelletsform, og dermed lett å få spredd utover. Det er viktig at gjødselen ikke blir liggende i hauger, men spres jevnt utover. Det enkleste er å bruke nevene og kaste ut gjødselen. Etterpå bruker du en rake og får gjødselen godt fordelt og ned i plenen.

Etter at du har lagt ut en passe mengde gjødsel (5-6 kilo pr 100 kvadratmeter), er det viktig å vanne. Hvis ikke blir gjødselen bare liggende oppå med fare for å svi gresset. Hvis det regner skikkelig etter gjødsling, slipper du å vanne. Regner det bare litt, er det greit å vanne litt i tillegg. Det er faktisk ikke feil å vanne i regnvær!

Prøv å få gjødselen godt spredt utover plenen.
Prøv å få gjødselen godt spredt utover plenen.

Første gang du gjødsler plenen, er tidlig på våren. For eksempel nå i april. Rett etter at snøen er gått, er jorda fuktig og tar godt til seg næring.

Deretter bør du gjødsle et par ganger til i løpet av sommeren. Noen gjødsler også sent på høsten, for å stimulere til økt rotvekst.

Gjødsling er viktig for å få en livskraftig, grønn og frodig plen. Lar du være å gjødsle, kan plenen fort bli overtatt av mose og ugress, som trenger mindre næring enn gress for å vokse. Ideelt bør også plen få mye sol, plen på skyggesiden er i utgangspunktet ikke noen god idé.

Rak utover gjødselen, dette er for mye på for liten plass. Følg anbefaling på pakningen om hvor mye du skal gjødsle per kvadratmeter.
Rak utover gjødselen, dette er for mye på for liten plass. Følg anbefaling på pakningen om hvor mye du skal gjødsle per kvadratmeter.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.