Kompostbinge – din egen jordfabrikk

Vi har lenge ønsket å begynne med hjemmekompostering, og har endelig fått plass! Jordfabrikken er nå i gang i en brukt kompostbinge kjøpt på Finn.no.

Uansett hvor flink du er til å planlegge matinnkjøpene, er det ikke til å komme bort fra at det blir en del matavfall. Hvorfor ikke bruke det gamle potetskrellet, brødskalken, blomkålbladene og middagsrestene til junior til å lage din egen kompostjord? Det er jo både miljøvennlig og økonomisk.

Alle typer matavfall og for eksempel en avblomstret tulipanbukett kan gå i komposten.
Alle typer matavfall og for eksempel en avblomstret tulipanbukett kan gå i komposten.

Hjemmekompostering skal i teorien ikke være så vanskelig. Før du begynner å legge matavfall i bingen, må du først legge 10-15 cm kvist i bunnen av kompostbingen. Dette er for å sikre at det blir god lufttilgang. Deretter legger du et lag avispapir oppå kvisten. Og så er det å fylle på litt jord eller gammel kompost i bunnen, før du begynner å fylle på med matrester. Du trenger også litt tørt strø til å blande inn, det får du kjøpt i hagesenteret. Oppmalte kvister og tørt løv kan også brukes som strø.

Som sagt, vi er nybegynnere i komposteringsfaget, og gleder oss til å følge prosessen utover i sesongen.

Har du også lyst til å begynne å kompostere matavfall? Du får kjøpt kompostbinger i mange hagesentre, byggvareforretninger og på nettet. De koster fra noen hundrelapper helt opp til 8-9000 kroner for de dyreste. Noen kommuner gir rabatt på renovasjonsavgiften for de som komposterer selv, men da krever de ofte at du bruker en kompostbinge de har godkjent.

Les mer om varmkompostering i denne nyere artikkelen på Spirea.no