Spiren til det gode liv

Hva er vel koseligere enn å følge med på prosessen fra frø til flott plante? Og hjemmedyrkede tomater smaker alltid bedre enn de fra butikken.

I våre dager handler kjøkkenhage veldig lite om økonomi. Men desto mer om kos og avslapning!

Som ferske huseiere har vi omsider plass til å dyrke våre egne krydderurter, grønnsaker og kanskje noen sommerblomster også. Litt uti i mars måned, mens vårsola varmet deilig på terrassen, var det derfor tid for å så.

Du trenger ikke mye utstyr for å så.
Du trenger ikke mye utstyr for å så.

Dette er det vi ønsker oss:

Masse deilige, søte tomater

Urter vi kan plukke inn selv og krydre middagen med

Sommerblomster til blomsterkassene

På forhånd hadde vi vært i hagesenteret og kjøpt inn det som trengtes:

Frøposer med flere typer tomater, chilipepper, krydderurter, ringblomster og solsikker.

Såjord. Dette er viktig, vanlig plantejord er nemlig for hardt gjødslet til at den egner seg til bittesmå spirer. Jord med kompost kan gjøre at røttene svir seg, det samme kan skjer dersom jorden inneholder for mye mineraler. Ferdig såjord inneholder passe mengde gjødsel og andre stoffer som trengs for at spirene skal trives de første ukene.

Minidrivhus med potter og plastlokk til å så i. Du kan også bruke andre ting å så i, som for eksempel tomme melkekartonger. Men et minidrivhus eller flere er billig, praktisk og kan brukes flere år på rad.

Merkelapper/-pinner. Selv om du husker hva du sådde de første timene, er det ikke lett å se forskjell de ulike sortene når de små spirene titter opp av jorda. Ta gjerne også vare på frøposene, slik at du kan notere deg hvilke sorter du lyktes med og ikke.

Såing er en koselig aktivitet før hagesesongen virkelig setter i gang.
Såing er en koselig aktivitet før hagesesongen virkelig setter i gang.

Når du skal så, husk å lese instruksjonene bak på frøposen først. Noen frø skal legges i vann i mange timer før de kan sås. Andre skal sås tett, for eksempel de fleste krydderurter. Mens andre igjen skal sås med ett eller to frø i hver potte, som solsikker. Noen skal sås dypt, andre skal bare ligge som et tynt lag oppå jorda.

Og ikke minst: Husk vann! Ferdig såjord er ofte ganske tørr, slik at du må vanne rett etter såing. Men ikke overdriv – frø liker ikke å ”bade”.

Såing er en hyggelig aktivitet som det passer godt at familien gjør sammen. Hvis den voksne har det overordnede ansvaret, kan barnet godt få jobben med putte frøene i jorda. Tenk så spennende det blir å følge med på når det kommer opp noe fra jorda! Og se hvilke planter som vokser fortest!

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut