Lag verdens beste pizza i vedfyrt steinovn!

Grill er greit, men tenk deg å lage mat i din egen vedfyrte steinovn! Vi har besøkt Rasmus, som selger Forno steinovner, og vi er blitt helt frelst. En sånn MÅ vi bare ha!

– Etter at jeg fikk vedfyrt steinovn, har jeg ikke brukt grillen en eneste gang. Det går i praksis an å lage all slags mat i steinovnen, sier Rasmus Nørgaard, som gjennom sitt firma Forno AS importerer vedfyrte steinovner fra Portugal til Norge.

I løpet av noen få minutter blir en tynn, italiensk pizza herlig sprø og med en fantastisk smak i den vedfyrte steinovnen fra Forno.
I løpet av noen få minutter blir en tynn, italiensk pizza herlig sprø og får en fantastisk smak i den vedfyrte steinovnen fra Forno.

Har du besøkt en pizzeria i Italia, har du helt sikkert smakt pizza stekt i vedfyrt steinovn. Det gjorde vi for noen år siden, og vi glemmer det aldri. For det er noe eget med pizza som er stekt i vedovn; du klarer ikke å gjenskape den samme smaken og sprøheten i en elektrisk pizzaovn.

Da vi fikk invitasjon til å besøke Rasmus og samboeren Lina i Nittedal, takket vi derfor ja med en gang.

SÅNN skal en ekte pizza se ut! Dette må du ha steinovn for å få til.
SÅNN skal en ekte pizza se ut! Enkel, men kjempegod mat. Og ingrediensene koster en snau tier per pizza!
Det er lov å spise pizza med hendene, og det skal brukes ekte mozzarella!
Det er lov å spise pizza med hendene, og det skal brukes ekte mozzarella!
Én ovn for alt

Rasmus mener steinovn er et genialt produkt, som flere burde få opp øynene for. Du kan nemlig lage langt mer enn pizza i en sånn ovn.

– Jeg bruker den til å helgrille kylling, koteletter, brød, ovnsbakte middagsretter, eplekake… Jeg kan egentlig ikke se hva du ikke kan lage i en steinovn, sier han.

Kjøp en stor, saftig kylling, tre den på et spyd og grill den over en ildfast form i steinovnen. Garantert noe helt annet enn ferdiggrillet kylling fra butikken!
Kjøp en stor, saftig kylling, tre den på et spyd og grill den over en ildfast form i steinovnen. Garantert noe helt annet enn ferdiggrillet kylling fra butikken!

I en vedfyrt steinovn kan temperaturen bli over 400 grader. Dette er den perfekte temperaturen til å lage italiensk pizza med tynn bunn.

– Det tar cirka en time fra jeg fyrer opp ovnen til den er klar til å steke pizza. Og det tar bare et par minutter å steke hver pizza, forklarer Rasmus.

Steinovnsmodellen Barboletta koster 8500 kroner, og har et design som gjør at den passer langt bedre inn i et hagemiljø enn en gassgrill. Utekjøkkenet til venstre har Rasmus og Lina laget selv av betong og stål.
Steinovnsmodellen Barboletta koster 8500 kroner, og har et design som gjør at den passer langt bedre inn i et hagemiljø enn en gassgrill. Utekjøkkenet til venstre har Rasmus og Lina laget selv av betong og stål.
Holder seg varm i mange timer

Etter at du er ferdig med å steke pizza, kan du la ovnen brenne ut, og den holde på varmen i mange timer. Du kan for eksempel langtidssteke et lammelår eller en annen stek. Raker du glørne utover, kan du legge på en rist og steke biff eller koteletter.

Hvis du raker frem glørne, kan du legge på en rist og bruke steinovnen som en grill.
Hvis du raker frem glørne, kan du legge på en rist og bruke steinovnen som en grill.
Rasmus Nørgaard er opprinnelig fra Randers i Danmark, men skal nå lære nordmenn å lage mat i steinovn.
Rasmus Nørgaard er opprinnelig fra Randers i Danmark, men skal nå lære nordmenn å lage mat i steinovn.

– Ovnen er konstruert for å holde på varmen i lang tid, forklarer Rasmus.

Men selv om ovnen er 4-500 grader inni, er den ikke ubehagelig varm på utsiden, du kan fint ta på den. Det er ingen problemer med brannsikkerhet – det blir det samme som for en grill. Det blir heller ikke mer røyk enn når du griller.

Ovnene fra Forno er håndlaget i Portugal – de er tre generasjoner fra samme familie som driver fabrikken.

Hvis du skaffer deg steinovn vil vennene garantert komme oftere på besøk, lover Rasmus. Alle vil nemlig prøve å lage sin egen pizza.
Hvis du skaffer deg steinovn vil vennene garantert komme oftere på besøk, lover Rasmus. Alle vil nemlig prøve å lage sin egen pizza.
Sosial matlaging

Rasmus mener det aller beste med å ha en vedfyrt steinovn er det sosiale aspektet. Venner som kommer på besøk ber alltid om å få prøve steinovnen, og synes det er spennende å kunne lage sin egen pizza.

– Synes du vennene kommer for sjelden på besøk, er det bare å få en steinovn, da vil de komme hele tiden, sier han.
Rasmus bruker en italiensk varemotorsykkel som sitt mobile showroom. Fra denne ovnen serverer han smaksprøver på messer og markeder.
Rasmus bruker en italiensk varemotorsykkel som sitt mobile showroom. Fra denne ovnen serverer han smaksprøver på messer og markeder.

Matentusiasten Rasmus bruker steinovnen året rundt, én gang sto han ute og stekte pizza i 22 minusgrader! Med en steinovn er det få begrensninger, men veldig mange muligheter. For å promotere sine steinovner reiser Rasmus rundt og demonstrerer og deler ut smaksprøver på ulike arrangementer. Det er alltid populært.

– Jeg håper at jeg kan motivere det norske folk til å lage og servere bedre mat, sier han.

Grillspydet er tilpasset steinovnen, og kan kjøpes som tilbehør.
Grillspydet er tilpasset steinovnen, og kan kjøpes som tilbehør.
Ikke så dyrt som du tror!

Vedfyrte steinovner finnes i alle prisklasser, og Rasmus sine Forno-ovner er de rimeligste på markedet. Modellen Barboletta koster 8500 kroner, med andre ord ikke mer enn en velutstyrt gassgrill. Frakt kommer i tillegg, prisen på det avhenger av hvor du bor.

En steinovn fra Forno veier cirka 500 kg, men Rasmus kan levere og montere steinovnen nær sagt hvor som helst.

– Jeg samarbeider med en transportør som er meget kreativ hva gjelder å få steinovnen levert helt frem til der kunden ønsker. Jeg har aldri opplevd at han har sagt nei til et oppdrag, forteller Rasmus.

Ved hjelp av en spesiell løfteanordning klarte Rasmus og hans transportør Jonas å få på plass steinovnen på denne vanskelig tilgjengelige terrassen i Asker.
Ved hjelp av en spesiell løfteanordning klarte Rasmus og hans transportør Jonas å få på plass steinovnen på denne vanskelig tilgjengelige terrassen i Asker.
2016_05_23_1897
Oddbjørn Skauge (til venstre) gleder seg til å ta i bruk steinovnen som han nylig fikk levert av Jonas Hansen og Rasmus Nørgaard i Forno AS.

Spirea.no har med egne øyne sett at Rasmus og hans transportør Jonas Hansen fikk løftet på plass en steinovn på en terrasse på baksiden av et rekkehus i Asker. Her måtte de bruke  tau som ble festet til tre for å heise ovnen opp, men den kom på plass dit den skulle.

– Det hjelper ikke kunden så mye å få levert en 500 kg tung ovn i innkjørselen. Vi leverer alltid helt frem til der ovnen skal stå, sier Fornos daglige leder.

Følg med videre!

Følg med på Spirea.no – vi kommer med en oppfølger om noen dager om hvordan du kan lage perfekt pizza i steinovn.

Mer informasjon om vedfyrte steinovner finner du også på nettsiden til Forno AS.

Dette er Bjørnhild aller første pizza laget i steinovn!
Dette er Bjørnhilds aller første pizza laget i steinovn!
Rasmus bruker alltid bjørkeved når han fyrer opp i steinovnen. Kubben til venstre betyr 100 ekstra grader, den til høyre gir 30.
Rasmus bruker alltid bjørkeved når han fyrer opp i steinovnen. Kubben til venstre betyr 100 ekstra grader, den til høyre gir 30.
Når du lager mat i steinovn kan du smakstilsette kyllingen akkurat som du ønsker. Rasmus har fylt den med sitron og litt urter.
Når du lager mat i steinovn kan du smakstilsette kyllingen akkurat som du ønsker. Rasmus har fylt den med sitron og litt urter.
Etter å ha laget utallige pizzaer, har Rasmus lært seg å slenge deigen i været, slik italienske pizzakokker gjør.
Etter å ha laget utallige pizzaer, har Rasmus lært seg å slenge deigen i været, slik italienske pizzakokker gjør.
Når det gjelder italiensk pizza, skal du ikke dynge på med alt for mye fyll. Her har Lina brukt tomatsaus, mozzarella, rødløk og pepperoni. Det holder!
Når det gjelder italiensk pizza, skal du ikke dynge på med alt for mye fyll. Her har Lina brukt tomatsaus, mozzarella, rødløk og pepperoni. Det holder!
Hjemme hos Rasmus Nørgaard og samboeren Lina Marka Stovner er den vedfyrte steinovnen ofte i bruke, både til å lage pizza og andre retter.
Hjemme hos Rasmus Nørgaard og samboeren Lina Marka Stovner er den vedfyrte steinovnen ofte i bruk, både til å lage pizza og andre retter.
Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!